2020. Április 7., Kedd

Útvonal: Belföld És a többi... Időjárás jelentés a medvétől

Időjárás jelentés a medvétől

MedveMint minden évben most is, február 02-án, Gyertyaszentelő napján számítunk a medve viselkedése által az időjárás jelentésre, pontosabban arra, hogy meddig tart még a tél. Számos néphiedelem fűződik hozzájuk többek közt, a tél végének a megjóslása. A népi bölcsesség szerint, ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, vagyis süt a Nap, akkor visszabújik a barlangjába ezzel jelezve, hogy még sokáig tart a tél.

Azonban, ha odakint párás hideg van, és nem látja az árnyékát, akkor hamarosan eljön a tavasz. Ezért a régi emberek azt vallották, hogy „ezen a napon inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap". A meteorológiai jelentés szerint az ország területén megoszlik az időjárás, mivel a légmozgás hiánya miatt megreked a nyirkos, hideg levegő, ami köddel társul, ezért párás, borús idő várható. Azonban az ország nyugati részére enyhe hideg fronti hatás érkezik, melynek következtében felszakadozik a felhőzet, és pár órára akár ki is süthet a Nap. Amíg nyugaton a hőmérő higanyszála alig emelkedik fagypont fölé, addig a keleti részen -5,-4 fok körül alakul a levegő hőmérséklete. Tehát az ország nagyobbik részén, elméletileg a medve nem pillanthatja meg az árnyékát, és lassan készülődhetünk a tavasz érkezésére.

Címkék: időjárás | medve

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>