2020. Február 20., Csütörtök

Útvonal: Belföld És a többi... Jégvédelmi készültség a Balatonon

Jégvédelmi készültség a Balatonon

Balatoni jégAmennyiben komolyan hidegre fordulna az idő, és a Balatonon a jég veszélyessé válik, akkor a Vízügyi Igazgatóságnak, biztosítani kell a jégtöréshez szükséges speciális hajókat. Idén a kitartó hideg miatt, sokkal nagyobb gondot fordítottak arra, hogy a Balaton jege ne okozzon komoly gondot. Amennyiben a saját hajó nem lenne elég, akkor lehetőség van arra is, hogy egy vállalkozótól béreljenek hajót.

A szakemberek úgy gondolják, hogy ebben az évben a jégtörésre még nem lenne szükség, de januárban már várható, hogy bevessék a hajókat. Az egyik speciális jégtörő mely a „Jégmadár” nevet viseli, már a siófoki kikötőben, várakozik. Ez a hajó kimondottan erre a feladatra készült, így vastagabb jégpáncél sem okoz különösebb problémát számára, és ami még nagyon fontos, hogy több napra is bevethető.

Balatonfüreden szintén van egy hajó az „Izsó” mely ugyan erre a célra lett tervezve. Szakemberek úgy gondolják, meg tudnak birkózni a Balaton jegével, de ha ez a két hajó nem lesz elég a probléma megoldására, akkor még további két hajót hadba, tudnak állítani. Jelenleg a jég vastagsága kb. 3-4 cm, így még nem kell a hajókat használni, de ha 7-10 cm-s lesz, akkor már neki kell állni a jégtörésnek.

Idén egész évben igen magas volt a Balaton vízállása, ezért számítani kell arra, hogy a jég szétszedi a partvédő műveket a déli parton, de a jég összetörésével ez talán elkerülhető lenne. A szakemberek a jégtörést a parttól távoli részen kezdik el, ezzel szeretnék elkerülni, hogy az összetört jégtáblák egymásra való torlódása minél kevesebb kárt okozzanak a partvédő művekben.

Címkék: Balaton | időjárás | jég | tél

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>