2020. Április 5., Vasárnap

Útvonal: Belföld És a többi... Március 8 a Nemzetközi Nőnap ünnepe, és története

Március 8 a Nemzetközi Nőnap ünnepe, és története

NőnapMinden évben, van egy nap a naptárban, amikor a férfiak virággal kedveskednek a gondoskodó párjukról, ezzel megköszönve fárasztó szerte ágazó munkájukat, és az otthon melegét. Ez az ünnep, március nyolcadika a Nemzetközi Nőnap ünneplése.

Valószínűleg sokan nem is tudják, hogy valamikor régen, ez a nap korántsem ilyen romantikus célzattal alakult ki. A nőnap ünneplése szorosan kötődik ahhoz az évszázados harchoz, melyet a nők a világ mindenpontján folytattak, és a mai napig is folytatnak azért, hogy a társadalomban egyenlő esélyeik lehessenek.

A Nemzetközi Nőnapot 1910-ben tartottak, annak emlékére, hogy New Yorkban 1857. március 8-án a textilipari gyár női munkásnői egyenlőbérért, és a munkaidő csökkentéséért sztrájkoltak. Érdekesség képen ugyan ezen a napon 1917-ben, Oroszországban a nők kenyérért és békéért tüntettek. Persze az ünnep igazi születése a századforduló idejére tehető, és akkor is a nők jogainak követeléseivel volt kapcsolatos. Majd később, néhány évtized elteltével, amikor már a nők több országban is kivívták a választójogaikat, és elérte az általuk kitűzött célokat, akkor egy kis időre hanyatlani kezdett. Majd később a 60-as években a nőmozgalom egy egészen más értelmet kapott, mert ettől az időponttól a nők már az egyenjogúságukért szálltak síkra.

Az ENSZ is elismerte, és az ünnepet felvette a világnapjai közé. Magyarországon először a nőnapról 1914-ben emlékeztek meg, és az óta ünneplik a nőket. Ma már a nőnap nem az egyenlőségről szól, melyért olyan sokat harcoltak, hisz azt már elérték. Napjainkban egy nőknek ugyanolyan nehézségekkel megküzdenie, és keményen helyt kell állnia, mint egy férfinak.

Érdekes momentumként megemlíteném, hogy Oroszországban még a mai napig is március nyolcadika munkaszüneti nap. A női lélek érzékeny és szeretetre éhes, de nemcsak az évnek ezen a napján vágyik minderre, hanem az év többi napján is szívesen veszi a törődést. Ennek ellenére mégis boldogsággal tölti el az a kedvesség, melyet ezen a napon kap.

“A nő átmeneti lény az ember és az angyal között”.
Balzac

Címkék: nőnap | ünnep

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>