2019. December 12., Csütörtök

Útvonal: Belföld Gazdaság Bemutatták a balatoni fizetőeszköz terveit

Bemutatták a balatoni fizetőeszköz terveit

Balatoni KoronaElőre láthatólag 2012. január 1-n hozzák forgalomba a balatoni koronát, a Balaton mellett lévő hat település fizető eszközét. Veszprém város meghirdetett kezdeményezésére, Balatonfüred, Nemesvámos, Balatonalmádi, és Várpalota, jelentkezett, de az elmúlt hónapok alatt Tihany és Litér is jelezte, hogy részt szeretne venni a munkálatokban.

Nos, ezen a héten a Dubniczay-palotában bemutatták a balatoni korona terveit, melyen a települések jeles személyiségei illetve híres épületei kaptak helyet. A terveket Vagyóczky Károly festőművész, grafikus készítette, akinek a nevéhez fűződik a hazai forgalomban lévő bankjegyek tervezése. A bankjegyeken I. András (20 000), Gizella királyné (10 000), Óvári Ferenc (5 000), Thuri György (2000), Horváth Balázs (1000) és Jókai Mór (500) arcképei látszanak majd. A művész elmondása szerint „Vizuális szempontból a portré az egyik legfontosabb része a bankjegyeknek, ami tartalmaz egyfajta eszmeiséget”.

A helyi pénz bevezetésének célja a gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés és nem utolsó sorban idegenforgalmi különlegességnek is számít. A helyi pénzzel akár többször is lehet fizetni ugyan úgy, mint más bankjeggyel.

Címkék: Balaton | pénz

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>