2020. Március 30., Hétfő

Útvonal: Belföld Gazdaság Zánka ismét régi fényében tündökölhet

Zánka ismét régi fényében tündökölhet

Zánka ismét régi fényében tündökölhetSuchmann Tamás szerint a balatoni régió, élén a Balaton Fejlesztési Tanáccsal (BFT) szeretné elérni, hogy még az idén kiemelt projektjévé válhasson az Európában egyedülálló adottságokkal bíró, egyetlen állami tulajdonban maradt gyermeküdülő, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum. Bogó Ágnes, az üdülőközpontot működtető Zánka Kht. vezetője az MTI-nek elmondta, a hajdani úttörővárost ma is Európa legnagyobb gyermek- és ifjúsági üdülőcentrumaként tartják számon, amely 209 hektáros területtel, közel háromezer szálláshellyel, saját kikötővel, busz- és vasúti megállóval rendelkezik a Balaton északi partján.

Az egész évben nyitva tartó központ az idén nyáron 6-16 évesek táborozását szervezete folyamatosan, a Balatonnál egyedül felvállalva mozgáskorlátozottak nyaraltatását is, továbbá képzéseknek, konferenciáknak, és az idén először egy fesztiválnak is otthont adott. A centrum része egy évi 300-350 diák képzését ellátó idegenforgalmi középiskola, szakiskola és kollégium is.

Bogó Ágnes szerint a zánkai centrum, amelynek vagyona az elmúlt években 6,5 szeresére gyarapodott, kitűnő példája annak, hogy egy állami tulajdon is jól működtethető. A jelenlegi 1,2 milliárd forintos költségvetésének 70-75 százalékát maga teremti elő, a többit állami támogatásként kapja. A jó gazdálkodási eredménye ellenére a bevétel nem nyújt fedezetet a 35 éves ingatlanvagyon és az infrastruktúra megújítására, az új szolgáltatásokhoz szükséges beruházásokra, illetve a pályázatok önrészének biztosítására - fejtette ki az üdülőközpont vezetője, miért van szükség külső források mielőbbi bevonására.

A Balatoni Integrációs Kht. vezetőjének, Molnár Gábornak beszámolója szerint Zánkai a centrum kiemelt támogatását már korábban kezdeményezte a BFT, néhány másik nagyprojekttel együtt. Ezek közül a kormány már befogadta a 2007-2008. évekre vonatkozó akcióterveibe a balatonfüredi reformkori város rekonstrukcióját, valamint a Nyugat-balatoni programját, ami a keszthelyi Helikon kastély felújítása mellett a hévízi és zalakarosi fürdőfejlesztést is magába foglalja.

A Zánka fejlesztésével kapcsolatos projekt támogatását a döntés előkészítő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség indokoltnak tartotta, de átdolgozásra visszaadta, míg a második balatoni kompjáratról szóló projekttel kapcsolatban az volt az álláspontja, hogy nem kellően előkészített, továbbá a beruházás az operatív programok keretében is megvalósítható.

A térség turisztikai szakemberei és politikusai részéről erős lobbizás indult azért, hogy az akciótervek várhatóan október-novemberi újratárgyalásakor a szűkebb költségvetésűre átdolgozott zánkai projekt is bekerülhessen a kiemelt beruházások közé - mondta Molnár Gábor. Az indokok közt szerepel, hogy Magyarországon 2,6 millió 6-26 éves korú fiatal él, ennek ellenére eddig semmiféle ifjúsággal kapcsolatos projekt nem került a kiemelt célok közé. Másfelől Zánka, amely nemzetközi szinten is ismert - az idén nyáron 32 országból fogadott fiatalokat -, ideális ifjúságturisztikai találkahely, amelynek régóta aktuális komplex fejlesztésére egyenlőre nem kínálnak lehetőséget a meghirdetett operatív és ágazati programok. A "Balatoni Jövőközpont Zánka" néven továbbfejlesztett nagyprojekt jelenleg 5,5 milliárd forintnyi fejlesztésről szól, amelynek benyújtási határideje szeptember 28.

A zánkai centrum ügye szerepel a BFT által kidolgozott komplex balatoni fejlesztési tervben, amely alapja a kormány Balatoni zászlóshajó programjának - hangsúlyozta Suchman Tamás, a szervezet elnöke. Eszerint az ifjúsági üdülőközpont alapvető feladata közoktatási, gyermek és ifjúsági üdültetés, sport és rekreációs, közművelődési közfeladatok ellátása, ami túlmutat a régiós érdekeken - tette hozzá.

Suchman Tamás az MTI-nek beszámolt arról is, hogy miután igen kedvezőek voltak az üdülőcsekkel kapcsolatos idei tapasztalatok, a közelmúltban kezdeményezte Kiss Péter kancellária miniszternél az ifjúsági üdülőcsekk bevezetését, amelynek legfőbb elfogadóhelye lehetne a zánkai centrum a jövőben.

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>