2019. December 7., Szombat

Útvonal: Belföld Turizmus Fél méteresre csökkenhet a Balaton vízszintje

Fél méteresre csökkenhet a Balaton vízszintje

VízszintA tó jelenlegi átlagosan 74 centiméteres vízszintje a nyár végére 50-55 centiméterre csökkenhet. „Már a mostani átlagos vízszint is alatta van az ilyenkor szokásos minimális szabályozási sávnak.”

– mondta el Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője a Balaton vízháztartásáról szóló tihanyi konferencián. Bár ez nem nevezhető tragikusan alacsonynak, a nyár eleji nagy meleg miatt most kezdődik csak igazán a szokásos évi kipárolgás, ami éves szinten 90 centimétert jelent, a nyári időszakban pedig 40-60 centiméterrel csökkentheti a tó vízszintjét. Azonban az EULEAKS globális éghajlati modellnek a Balaton térségére adaptált éghajlati forgatókönyve szerint az elkövetkezendő 10-20 évben éves szinten enyhe csapadéknövekedés várható, ezért a tó vízkészlete és vízszintje kis mértékben nő.

A szakértők viszont úgy vélik, hogy 2030 és 2060 között jelentős vízszintcsökkenés következik majd be, ráadásul az előrejelzések azt mutatják, hogy a 2050 utáni időszakban a Balaton lefolyástalanná válik, a tó vízkészlete és felülete egyaránt csökken. Ez azt jelenti, hogy a magyar tenger üdülőjellege a század második harmadától már nem tartható fenn abban a formában, ahogyan jelenleg ismerjük. Ennek megoldása az lehet, állapította meg Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. tudományos főmunkatársa, hogy a jelenlegi tószabályozási módszereken változtatni kell, a szabályozásnak és az alkalmazkodásnak a kombinációját kell alkalmazni.

A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint augusztus-szeptemberre 50-55 centiméterre csökken a Balaton vízszintje, ami azért még mindig magasabbnak számít, mint a 2003. október végén mért 23 centiméter.

Címkék: Balaton | víz | vízszint

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>