2020. Április 7., Kedd

Útvonal: Belföld Turizmus Nagyon tiszta a Balaton vize

Nagyon tiszta a Balaton vize

Nagyon tiszta a Balaton vizeNagyon tiszta a Balaton vize - állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja. A Balatoni Limnológiai Intézet tájékoztatása szerint a vízben messze a határérték alatt van az algakoncentráció.

A vízminőség látványos javulása az egész Balaton táplálékhálózatára hatással van. A kutatóközpont munkatársai kéthetente, havonta vizsgálják a tó nyílt vizében az algákat; az utóbbi években tapasztalt folyamatos csökkenés a vízminőség-védelmi nagyberuházások eredménye.

 

Nemcsak a vízben lebegő algák mennyisége csökkent drasztikusan az 1980-as, 1990-es évekhez képest, hanem az árvaszúnyoglárváké is. Az egyszerre nagy tömegben a bábból kibújó és a vízből kirepülő árvaszúnyogok után visszamaradó bábbőrök rövid ideig felhalmozódhatnak a víz felszínén, fehéres habréteget alkotva. Ezek az egészségre nem károsak és pár nap alatt elbomlanak. A kifejlett árvaszúnyogok rajokba tömörülnek és az alkonyati órákban a fényre repülnek. Ezek a szúnyogok nem csípnek, a nyaralókat legfeljebb a tömeges jelenlétük zavarhatja.

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>