2019. December 13., Péntek

Útvonal: Belföld Turizmus Villámgyorsan apad a Balaton

Villámgyorsan apad a Balaton

BalatonRég nem látott alacsony vízállást ért el a Balaton: jelenleg 55 centiméter a vízszintje, ami miatt már a hajózás és a kompközlekedés is veszélybe kerülhet.

A helyzet ugyan még nem veszélyes, de aggodalomra ad okot, hogy a vízszint elmarad a szabályozási szint alsó értékétől, ami 70 centiméter. Júniusban még 81 centiméter mély volt a Balaton, július elején ez 74 centiméter lett, azután július végére már 65 centire csökkent a vízállás. A helyzetet főként az okozza, hogy az elmúlt két évben igen kevés csapadék esett a tó vízgyűjtő területén is. Továbbá az idei nyár kánikulai hőségében a párolgás miatt is nagy a vízveszteség, egy-egy melegebb napon akár egy centiméternyivel fogyatkozik a tó vize. De ezeken túl megoldás lehetne a tó alján felgyülemlett iszap kikotrása is, ezért a Balatoni Hajózási Zrt. vezetői sürgetik, hogy az érintett hatóságok jelöljenek ki zagytereket, ahol a kotrási anyagokat elhelyezhetőek.

A víz minősége ennek ellenére kiváló, még azzal együtt is, hogy déli partot ellepték a zöld moszatok és algák. A kompközlekedés viszont veszélybe kerülhet, ha a helyzet tartós marad vagy nem változik pozitív irányba.

Utoljára 2003 októberében volt ilyen ijesztő a vízszint, akkor 23 centit mértek Siófoknál, ugyanakkor már az 1930-as években is akadt 23 centi körüli vízállás, a Balaton mégis a mai napig megvan, így elképzelhető, hogy ezúttal is emberi beavatkozás nélkül rendeződik a Balaton szintje. Vízügyi szakemberek szerint egyébként 2012 nyarán további vízszint-csökkenés várható, vagyis őszre még ennél is tovább 50 centiméterre csökkenhet a tó vízszintje.

Címkék: Balaton | víz

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>