2019. Október 20., Vasárnap

Útvonal: Fesztiválok Balaton Sound A Balaton Soundra hangolódva – 0. nap

A Balaton Soundra hangolódva – 0. nap

Balaton SoundSzerdán a nulladik nappal elindult a hatodik Balaton Sound. Úgy gondoltuk, megnézzük, milyen lehetőségeket kínál egy nappal a hetijegyesek belépése előtt Zamárdi. Meglepődtünk: a szélsőséges időjárás sem vette el a 0. napra érkező fesztiválozók kedvét.

Amikor leszálltunk a nagy csomagos fiatalokkal teli vonatról, még olyan forrón tűzött a nap, hogy sokan a hőgutától tartva vizes törölközővel a fejükön bandukoltak a bejárat felé. A Balaton viszont igazi nő: pár perc alatt megváltozott a hangulata, és olyan szélvihar kerekedett, hogy a sátrak felállítása ekkor már igazi extrém sportággá nőtte ki magát.

A nehézségek után épp elértük Lotfi Begi dj-szettjének végét, aki egy hosszabb mix után egyszerűen, köszönés és a közönséggel való minden interakció nélkül lesétált a színpadról. Azonnal a helyére lépett a Neo. A staffos karszalagnak köszönhetően mindenki tőlünk kérdezi meg, ez-e a nagyszínpad, és mikor kezdődik az Ákos-koncert. Bár már több hely is nyitva van, és folyamatosan szól a zene, érezhető, hogy a többség a popikont várja, a közönség negyvenes-ötvenes korosztályú tagjai valószínűleg külön ezért vettek napijegyet. Utóbbiak becsületesen végigállják a Neo színpadi showját, akik tüdőszaggatóan döngetik a basszust. Amikor a Serial Killer felcsendül, az egyre nagyobb számú hallgatóság már egy emberként ugrál, annak ellenére, hogy szürke felhők gyülekeznek Zamárdi felett, néha egy-egy esőcseppet elhullatva. A durva hangzás ellenére a négytagú együttes sablonszerűen, kicsit személytelenül nyomja le a bulit, egyedül az énekesnő, Hódosi Enikő kacsint ki néha ránk. Amint ők egy ráadás dal után távoznak a színről, van egy kis idő jobban szétnézni. Megállapítjuk, hogy a látogatószámon egyáltalán nem látszik, hogy ez csak a nulladik nap.

A parton ücsörögve, és a Heineken Beachen vadul táncolókat nézve egyre inkább látszik, hogy az északi parton mekkora villámok vannak, ami egyébként csodálatos látvány. Már benne volt a levegőben az esőszag, de ekkor még nem sejtettük, mi vár ránk.

Amikor Ákos a színpadra lépett, és belekezdett a Minden most kezdődik el című slágerébe, mindenki elfeledkezett arról, milyen hűvös az idő. Az előzetes ígéreteknek megfelelően a régi dalok is olyan tökéletes elektronikus hangzásúvá lettek átalakítva, amilyet csak a maximalista Ákos és zenekara tudott megcsinálni. Kicsit sajnálni kezdjük azt a középkorú hallgatóságot, akik direkt az ikon miatt jöttek el a prémiumfesztiválra, bár nem látjuk az arcukon, hogyan tetszik nekik az egyértelműen fiataloknak szánt produkció. A látvány is a szokásos, a szoborszerű énekes teljesen betölti a teret, a színpadon és a nézőtéren egyaránt. Biztosan olvasta a VOLT-os fellépéséről szóló kritikákat, ugyanis itt és most kommunikál a közönséggel, és bár ezúttal is látszik, mennyire megtervezett minden egyes mondat, lazábbnak, spontánabbnak és kevésbé izzadtságszagúnak tűnik. Az időjárás azonban közbeszólt. A hirtelen leszakadó égi áldás miatt, érintésvédelmi okokból meg kell szakítani a koncertet, mindenki rohan, amerre tud, mi sajtósok főleg a sátorral fedett vip-részleg felé menekülünk, de népszerűek a felülről fedett helyszínek. A fanatikus rajongókat ez sem ijeszti el, kitartóan foglalják a színpad előtt elfoglalt jó helyüket. Az eső nem hagy alább, a villámok egyre nagyobbak, a pánikot növeli, hogy hangosbemondón magyarul, angolul és németül folyamatosan ismétlik a szöveget, miszerint a probléma hamarosan megoldódik. A felhők nem tágítanak, és a lelátóról is lezavarnak bennünket, nehogy villám csapjon az objektumba. Amint csöndesedik egy kicsit a vihar, a hideg szél miatt reszkető többség átvonul a Rise fm Arénába, ahol meleg van, egyúttal pára is. Ez kapóra jön a holland Apsternek, akinek meghozza a hangulatát, hogy egyre több ember figyeli, ráadásul a közönség alkoholfogyasztási szokásai is megváltoztak, hogy belülről is melegítsék a testüket. Mire Afrojack áll a keverőpult mögé, a hangulat a tetőfokára hág, amit tovább növel, hogy a dj a legnagyobb és legismertebb slágereit válogatta össze a fesztiválozók kedvéért. Karmatronicnak már könnyű dolga lett volna, ha tartani tudja a szintet, viszont az olasz lemezlovas egyhangú ütemei már soknak bizonyultak az elázott és megfáradt publikumnak.

A kempingesek ezután félve indultak el sátraik felé. Vajon elázott? Vajon minden úszik a vízben? Esetleg elvitte az összes cuccot a hatalmas szél? Vajon ugyanilyen idő vár ránk a további négy napon? A fesztiválozók összegezni kezdik, milyen meleg ruházatot hoztak magukkal, és mit vegyenek fel, ha nem változik a helyzet. Amikor reggel felébredünk, megint esik, hűvös szél fúj, a parton pedig vízi járőrök cirkálnak, nehogy bárki is fürödni akarjon a viharos hullámok között. A másnapos arcokat elfedik a gondterhelt ráncok: nem erre készültünk, annak ellenére, hogy nem akartuk még egyszer átélni a tavalyi hőségriadót. Nem marad más szórakozási lehetőség, a legtöbben sátrukba bújva próbálnak aludni, úgyis nagy szükség lesz az energiára este.

Csütörtök kora délutánra már nyoma sem maradt az előző esti tomboló viharnak: újra napsütés, végre lehet fürödni a Balatonban, és a fesztiválozók optimistán indulnak neki az estének, lázasan várva Avicii, Calvin Harris, Martin Solveig, Oliver Koletzki és Fran, valamint Fritz Kalkbrenner fellépését. Mi pedig kíváncsian várjuk, az égiek ma milyen időt szántak nekünk.

Címkék: Balaton Sound | fesztivál | Zamárdi

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>