2019. December 5., Csütörtök

Útvonal: Fesztiválok Sziget

Sziget

Yeni Raki Roma Sátor

SzigetEurópa legizgalmasabb fesztiváljának sokszínű program-kavalkádjában az egyik legpörgősebb helyszín már évek óta a nemzetközi roma zenei kultúrát felvonultató sátor. A Yeni Raki Roma Sátor idén csábítóbb lesz, mint valaha: indiai cirkusz, holland pop-reggae-folk, francia gitárzene, olasz punk-dub-tarantella, illetve klasszikus slágerek autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve. A kínálat pazar – érdemes minden nap belehallgatni.

Idén a Roma Sátor a Yeni Raki előnevet viseli. Az új névadó, Törökország nemzeti italának, a rakinak kedvelt márkája, amit a helyiek „The Spirit of Istanbul”-ként aposztrofálnak. Szimbolizálja a különböző és változatos kultúrák összeolvadását, mely annyira jellemző a Roma Színpadra is. A Yeni Raki egy bárral is jelen lesz a helyszínen, teret adva a Sziget Fesztiválköztársaság  –  a világ különböző pontjairól érkező – „polgárainak”, a különböző nézőpontok és gondolatok szabad áramoltatására.

Roma Színpad állandó programokkal is jelentkezik, ilyen például az Indiából érkező Kawa Musical Circus. A Radzsasztánból érkező cirkusz misztikus-mágikus műsorával a legősibb indiai utcai mutatványosok örökségét folytatja. Előadásuk élő zenével kísért lélegzetelállító cirkuszi mutatványokból, táncból, színházi produkciókból és bábszínházból áll. Az esti koncertek előtt, mintegy étvágygerjesztőként, miközben a cigányzene útjait  is bejárjuk, a mogorva cirkuszigazgató és a vidám zenészek évelődése nyomán egy színes mesevilágba kerülünk.

Szintén naponta jelentkezik a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványainak bemutatkozó koncertje. A központ Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával 2011-től évente 60 tehetséges 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására.

Kása Béla 1973 óta járja rendszeresen Erdély eldugott falvait és India cigányok lakta vidékeit. Több mint harminc éve fényképezi nagy szeretettel, hozzáértéssel és lélekkel az ott élő zenészeket, pásztorokat és táncosokat. Fotói évek óta díszítik a Roma Sátor falait, a képeken újra találkozhatunk a vándorló cigányokkal, Romániából és Indiából, valamint a hajdani erdélyi muzsikusokkal is, akik már csak fényképről néznek vissza ránk.

A fesztivál induló napján, azaz szerdán a holland Amariszi nyitja a Yeni Raki Roma Sátor programját.  A sajátos balkáni hangzású fiatal holland zenekar először játszik a Roma Sátorban. Saját szerzeményeik ötletesen ötvözik a pop-, a reggae és a folkzenei elemeket.

Christophe Lartilleux francia manouche gitáros zenekara, a Latcho Drom nevét Tony Gatlif filmje ihlette. A Lartilleux családban a zene főszerepet játszik, Christophe a Roma Sátorba a lányával együtt érkezik, aki a zenekar basszus gitárosa is egyben. Példaképének Django Reihardt és arra törekszik, hogy minél közelebb kerüljön az összetéveszthetetlen Django-hangzáshoz.

Tradinnovazione, vagyis újragondolt hagyomány lehetne a mottója a dél-olaszországi Salernóból származó Mascarimiri zenéjének. A roma származású zenészek először járnak Magyarországon, hogy megismertessék velünk Gitanistannak keresztelt projektjüket, ezt a punk-dub-tarantella-salentói, személyes kutatások nyomán, a régi és az új, a múlt és a jelen hatásai között újragondolt izgalmas egyveleget.

Az első napon aprogramot Dj No Sikiriki zárja. A Svájcban élő horvát származású dj visszatérő vendége a Roma Sátornak. Programjában a hagyományos cigány zene találkozik a balkáni hangzással, az elektro az off-beat-tel. No Sikiriki igazi mestere a mixelésnek.

Másnap nyitócsapatként az After Phurikane lép színre. A csapat 2007-ben indult, egy roma-nem roma zenei kísérletezés eredményeképpen. A zenekar létrejöttét komoly etnológiai tanulmány előzte meg, így jött létre az a stílus, amely a régi melódiákat és zenei formákat új köntösbe öltözteti.

Őket követik a Kanizsa Csillagai. Az 1993-ban alakult, a beás cigány zenét talán legautentikusabb tolmácsoló Kanizsa Csillagai együttes a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro dalokat ad elő hagyományőrző népi viseletben.

A Fanfara Transilvania olyan „igazi” fúvósbanda: sok hangszer, igazi nagy család, apa és fia, testvér, unokatestvér, nagybácsi együtt a színpadon. A Cugirból érkező erdélyi banda jól elhúzza a nótánkat.

És este jön újra Dj No Sikiriki

Péntek koraestére ígérkezik a Harmonia Garden egy fiatal, innovatív, különleges stílusötvözetű, héttagú magyar zenekar. A nem mindennapi „Kertben” hallhatunk klasszikus slágereket autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve.

A Franciaországban élő, spanyol cigány származású Juan de Lerida,a „Flamenco Nuevo”, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője. Zenéje tiszta forrásból táplálkozik, amelyet hol dzsesszes, hol pedig klasszikus elemekkel ízesít. Kompozíciói egyszerre táncolhatóak, meghatóak és szabadok. Egy pár dal erejéig együttműködnek az oláh-cigány zenét játszó, magyar Romengo együttessel is.

Hét dzsesszen felnőtt fúvós; balkáni zene esküvőre és temetésre; török és közel-keleti hatás, valamint modern etno jazz: így jellemezhetnénk a Tsigunz Fanfara Avantura névre keresztelt fiatal lengyel csapatot. És mindez egy erőteljes, romantikus szláv zenei alapba ágyazva.

A péntek estét DJ Baxtalo zárja. A néhai Rádió C dj-je jó ismerője ennek a zenei világnak. DJ Baxtalo, azaz DJ Szerencse, budapesti cigány DJ. Stílusa egyéni ötvözése a balkáni népzenének, a tradicionális cigány folklórnak és az elektronikus fúziónak.

A szombat a Roma Hungaricum zenéjével indul. A cigányzene hangzásvilága és stílusa a városi „professzionális” zenészek évszázadok alatt kiforrt és generációról generációra fejlődő tudáskincse. A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes e műfaj magas színvonalú képviseletét tűzte ki célul. Szándékuk, hogy a cigányzene jellegzetes műfaját az ifjabb generáció számára is izgalmassá tegyék.

Vojasa, vagyis kedvvel. A zenekar zenéje igazi örömzene, urbánus világzene, amely főként a magyarországi hagyományos oláh-cigány zenéből táplálkozik, de szerzeményeikben fellelhetőek a pop-rock elemei is. A zenekar tagjai szinte az anyatejjel szívták magukba a zenét, valamint az elmúlt években több zenei együttműködésben is részt vettek. Az idei műsor zárásaként két magyar cigány kultúra fog találkozni: a Vojasa ugyanis a Roma Hungaricummal közösen fog fellépni!

Két generáció - a legendás cigányprímás, a 65 éves Venzi Takev és a legjobb bolgár beatbox énekes, a 23 éves Skiller - találkozása nagyot robban a közönség előtt. Két másik kiváló zenésszel, Nikolai Ivanovval és Kolio Ivanovval kiegészítve a Balkan Khans formáció zenéje egyszerre kiszámíthatatlan, robbanékony, misztikus és lüktető. Az eredeti hangzást az ének, a billentyűsök, a hegedű, a bolgár duda és a tapan izgalmas harmóniája hozza létre.

Vilnius városa - ahonnan a szombat estét záró Baltic Balkan dj-i származnak - mindig is egy kulturális olvasztótégely volt, megfordultak itt ukránok, baltiak, zsidók, németek, tatárok, britek és cigányok is, mindannyian otthagyva a zenei kézjegyüket, melyet most egy őrült kabaré keretében megtapasztalhatunk.

A fesztivál zárónapján elsőként ezen a helyszínen A világ egyik legkiválóbb cimbalmosaként számon tartott Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band zenéjében gyönyörködhetünk. Az együttes sodró lendületű műsorában tökéletesen megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene és a cigánymuzsika, csakúgy mint a különböző balkáni népek zenéje. A kiváló énekes, Balogh Guszti is színpadra áll a produkcióban.

A cseh világzenei szféra egyik legismertebb együttese, stílusuk egyéni és összetéveszthetetlen. A cigány és nem cigány zenészeket egyaránt tömörítő zenekar alapját a hagyományos cigány zene adja, de kikacsintanak más zenei hagyományok felé is. Stílusuk sokoldalú, ritmusuk sodró, ha Terne Čhave, akkor rom’n’roll!

Szerbia, Guča, rézfúvósok. Ha csak ennyit mondanánk, már elég is lenne ahhoz, hogy mindenképpen meg akarjuk hallgatni a Slobodan Salijevic Orkestart. De a zenakar igazi erőssége az, hogy ugyanolyan jól ismerik és játsszák a hagyományos repertoárt, mint a feldolgozásokat, és mindezt igazi virtualitással adják elő. Olyanok, mint a csiszolatlan gyémánt: tehetségesek, innovatívak és még nem kerültek bele a balkáni zene olvasztótégelyébe.

És a végén újra jön a Baltic Balkan, s zárja az utolsó estét.

Őrizz engem ezen a világon!

SzigetA Sziget Mínusz egyedik napján az idei évben is magyar slágerek hangzanak fel, hazai sztárok előadásában. Azonban most nem a magyar dalokat ünnepeljük, hanem az idén tragikusan fiatalon elhunyt szerzőjükre, Cipőre emlékezünk.
Bővebben...

Díszítsd Te is a Szigetet!

Díszítsd Te is a Szigetet!Már meglévő vagy most megálmodott, látványos installációk beküldésére írt ki pályázatot a Sziget Fesztiválköztársaság „látványügyi minisztériuma”, s a legjobbak ott díszlenek majd Európa legizgalmasabb kultúrkavalkádjának különböző pontjain.
Bővebben...

Csodaországgá válik a Fesztiválköztársaság

SzigetA Sziget Fesztiválköztársaság idén is felejthetetlen Nulladik nappal készül az őslakosok fogadására. Ezúttal a Sziget Csodaországgá válik, s az OTP Bank Világzenei Nagyszínpadon egy, a megalakulásának idén 40. évfordulóját ünneplő, nemzetközi hírű hazai legenda, a Muzsikás lép fel barátaival és nemzetközi sztárvendégekkel.
Bővebben...

Nick Cave és a Franz Ferdinand is jön a Szigetre

SzigetA napokban több zenekar és előadó is beutazó vízumot kért a Sziget Fesztiválköztársaságba. Közöttük a Nagyszínpadra érkezik – nemrég megjelent új lemezével – az egyetemes zenelegenda Nick Cave és az ő Bad Seeds nevű zenekara, és az utóbbi idők legnépszerűbb alter rock csapata, a Franz Ferdinand.
Bővebben...

1000 forintért a Szigetre

SzigetA korábbi kedvezmények mellett idén egy ún. „visitor” jegyet is bevezetnek a szigetesek. Aki kíváncsi, mennyire izgalmas vizuális-, és buliélményt nyújt idén a Fesztiválköztársaság, az 1000 forintért bekukkanthat egy órára. És utána eldönti, hogy marad-e vagy sem.
Bővebben...

A Szigeten, szabadon

SzigetA Sziget Fesztiválköztársaság kikiáltásakor a szervezők jelezték, nemsoká’ érkezik a Sziget köztársaság himnusza. Most megérkezett - a Punnany Massif jóvoltából – és egy előmelegítő hangulatfilmmel illusztrálva itt hallható és látható:
Bővebben...

120% tánczene a Szigeten

120% tánczene a SzigetenAz OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad tavaly 120% tánczenével ünnepelte a huszadik Szigetet és a visszajelzések szerint annyira bejött az a permanens buli, hogy idén a szervezők rátesznek még egy lapáttal. Ám ezúttal nem csak a műfaj nagyágyúi, hanem a közép-kelet-európai színtér legfrissebb produkciói közül is válogattak. Döntően a balkáni- és ska-alapú őrületekből…
Bővebben...

Bulizivatar vonul át a Szigeten

SzigetHirtelen mintegy negyedszáz zenekar és előadó neve látott most napvilágot az idei Sziget változatos kínálatából - három különböző színpadról. Köztük vannak már korábban bizonyított visszatérők és eddig itthon kevésbé ismert, de annál ígéretesebb produkciók. Sokszínű és izgalmas lesz a Sziget, az biztos – ezért is szeretjük –, idén augusztus 5-12 között
Bővebben...

Sziget hetijegy féláron? Még nem késő!

Sziget hetijegy féláron? Még nem késő!Három szép emlékért cserébe féláron kaphatunk hetijegyet a jubileumi Szigetre. Az akció július 15-e után is tart azoknak, akiknek már van névre szóló OTP PayPass™ kártyájuk.
Bővebben...

20. Sziget vetélkedő

SzigetA jubileumi, azaz idén 20. Sziget olyan vetélkedőt indít csapatok számára, mellyel heti bérletet, hovatovább akár húsz éven át tartó belépést nyerhetnek Európa legrangosabb fesztiváljára.
Bővebben...

Újabb izgalmas csapatok a Szigeten

SzigetÚjabb izgalmas csapatok és előadók mondtak igent a jubileumi Sziget szervezőinek. A Nagyszínpadon landol majd legújabb albumával a Maxďmo Park s szintén erre a helyszínre bérelt helyet a többszörös Grammy-díjas The Roots.
Bővebben...

Sziget 2012

SzigetA Szigeten ott kell lenni. A jubileumi huszadikon pedig különösen, hiszen minden eddiginél színesebb és izgalmasabb látványvilág tárul majd a szemünk elé. A jelentősen megújuló fesztiválon bár komoly kedvezményekkel várják a szép emlékeiket felidézni vágyó régi törzsszigeteseket, mégsem a nosztalgiázásé lesz a főszerep, hanem a jelen aktuális sztárjaira és trendjeire helyezik a szervezők a hangsúlyt.
Bővebben...

6. oldal / 10

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

?>?>