2020. Február 20., Csütörtök

Útvonal: Fesztiválok SZIN ÖkoSZIN 2010 - Ha FA van, minden van!

ÖkoSZIN 2010 - Ha FA van, minden van!

SZINMárpedig az Újszegedi Partfürdőn voltak fák szép számmal.  És nem csak egyszerűen voltak, de 4 napig együtt is buliztak a SZIN-re látogató emberekkel. Ilyet még a világ nem látott: volt amelyik megszólalt, volt mely emberekkel ölelkezett, sőt még egy szépségversenyt is rendezetek maguknak!

Immár harmadik éve fókuszál a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) a fenntartható fesztiválozás és ennek nyomán a fenntartható életmód népszerűsítésére. Ennek keretében idén is több újdonsággal rukkoltak elő a szervezők. Az egyik ilyen újdonság, hogy az idei év szimbólumai a Fák lettek, akik nem csak a természet érdekeit képviselték kitűnően, de remek humorukról és óriási élettapasztalatukról is tanúbizonyságot tettek. „Az volt a célunk, hogy az emberek egy pár pillanatra kapcsolatba kerüljenek a Fákkal, és mint a Kis Herceg, szelídítsenek meg maguknak egyet. Mert onnantól az a Fa fontos lesz számukra és remélhetőleg nem csak az, hanem a többi is és esetleg kicsit maga a természet is.” – mondta Mangel Koppány, a SZIN környezetvédelmi felelőse. A dolog működött, hiszen a fesztiválozók 67,2 %-a  érezte úgy, hogy a Fa, mint jelkép, hatással volt a környezethez való viszonyára.

Hasonlóan pozitívan fogadták az emberek a Zöld-SZIN-Tér megújulását, hiszen nem csak egy teljesen környezetbarát BRINGAszínpadot kapott a helyszín (ahol a mikrofonokhoz, hangfalakhoz és a világításhoz szükséges áramot a közönség tekerhette meg két darab szobakerékpáron), hanem egy teljes egészében újrahasznosított és újrahasznált alapanyagból épült RE:kocsmát is, így a szemléletformálás hajnalig is eltartott.  Ez utóbbinak nem csak a fesztiválozók örültek, hanem a bringaszínpad fellépői is, (pl.: Maszkura és a Tücsökraj, Magna Cum Laude,…) hiszen így végre ökológiai bűntudat nélkül tudtak lazítani egy kicsit koncertjeik után.

Természetesen az újítások mellett (amit az Új Magyarország Fejlesztési Terv jóvoltából a SZIN idén is pályázati forrásból fedezett), a rég bevált kezdeményezések is megmaradtak, így továbbra is lehetett telekocsival érkezni, ingyen kerékpárt tárolni és szervizelni, riksa taxival furikázni, szépen szelektálni vagy épp RE:pohárból sörözni. „De nagyon fontos még is az, hogy a felmérésekből kiderül, a látogatók most már nem csak, hogy szeretik, de igénylik is az ökotudatos tevékenységeket és pl. a szolgáltatások tekintetében mindennél fontosabb nekik, hogy a SZIN ökotudatos legyen. Számunkra ez jelenti, hogy van értelme annak, amit csinálunk.” – mondta Boros Gyula főszervező.

Címkék: fesztivál | SZIN

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>