2020. Március 30., Hétfő

Útvonal: Sport Vegyes Zamárdi kikötőtologatók

Zamárdi kikötőtologatók

ImageVitorlás- és személyhajó kikötőt építene másfélmilliárd forintért Zamárdiban a Port-Said Kft. A település három kilométernyi szabadstrandjának közepén épülne a kikötő, amire – derült ki a fórumon Tóth Mihály helyi lakos szavaiból – 1940 óta vágynak a zamárdiak. Lain Ferenc is úgy fogalmazott – ő meg a projekt koordinátora és a Balatoni Hajózási Zrt. műszaki igazgatója egy személyben –, hogy ez lesz az évszázad zamárdi beruházása.

– Pályázott ugyan a területre az önkormányzat is, de két és fél éve elveszítette az elővásárlási jog érdekében indított pert, viszont sikerült megállapodnunk a terület pernyertes tulajdonosával: segíti a település elképzelését és saját beruházása mellett a régóta óhajtott kikötőt is megépíti, ami meghatározó lehet településünk jövője szempontjából – mondta Csákovics Gyula polgármester.

– A személyhajókon kívül 350 vitorlás befogadására képes kikötő azon a helyen megfelel az előírásoknak – magyarázta Lain Ferenc. – Fontos feltétel, hogy mögöttes területnek is kell lenni, ahol felépíthetők a kiszolgáló létesítmények; e helyütt adva van rá hatezer négyzetméter. A partrehabilitációs törvény is éppen ezért jelölte ki ott a létesítmény helyét. A tervezés jó ütemben halad, többmillió forint el lett már költve az előkészületekre, s most beruházói szándék is van rá.

Dénes János, a terület tulajdonosának, a Port-Said Kft-nek a képviselője arról tájékoztatta a falufórumra egybegyűlteket: apartmanházakat, konferencia-központot és szállodát építenének a kikötő mögé, utóbbit meg úgy alakítanák ki, hogy egy vízi vidámpark is helyet kaphasson a part mentén.

– No de hol lesz az illemhely? – lepett meg sokakat kérdésével Kamarel Károly. – Tudósok, szakemberek sora állítja: nem csak a szabadstrand legszebb részén, hanem arrébb, a mostani csónakkikötőnél is felépíthető egy ilyen létesítmény. Csináljuk meg magunk, fogjanak össze a zamárdiak.

– Hol mossák majd a hajókat, hol javítják, hol festik? – fűzte tovább a kérdéseket Joó Gábor, s ebből a legtöbben máris kitalálták, hogy a fórum elé tárt kikötőtervet ellenzők táborához tartozik ő is. – Hatástanulmány nélkül, előkészítetlenül csak felelőtlen döntést lehet hozni. Senki sem vizsgálta, hol lenne a legoptimálisabb helye.

Felszólalása után rákérdeztünk Joó Gáborra, aki azt állította: ugrásra készek a befektetők a másik, kevésbé frekventált területre is, ráadásul Zamárdi ott a saját ingatlanával beszállhatna a beruházásba. Érdekes volt persze Kovács Tamás jegyző ugyancsak „fórumon kívüli„ megjegyzése is: évek óta hiába kérik Joó Gábort, ugyan fedje már fel titokzatos kikötőépítőinek a kilétét; ezzel szemben a falufórumon egy hús-vér befektetővel és kész tervekkel szembesülhettek a zamárdiak.

Fónai Imre

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>