2020. Április 5., Vasárnap

Útvonal: Sport Vitorlázás / Szörf Idén a víz győzhet a Kékszalagon

Idén a víz győzhet a Kékszalagon

KékszalagJövő csütörtökön rajtok a 44. Kékszalag vitorlásverseny, ahol a tavalyi vihar után ezúttal az alacsony vízállás jelentheti a legnagyobb problémát az indulók számára.

Míg 2011-ben a hirtelen jött vihar tizedelte meg a vitorlásverseny mezőnyét, addig idén a Balaton kritikusan alacsony vízállása sodorhatja váratlan helyzetekbe a versenyzőket. A tó egyes részein a múlt évihez képest 15 cm-rel alacsonyabb a vízállás, mintegy 75 cm-es, ráadásul a változatos mederben mélyebb gödrök, illetve hordalékkúpok alakulhatnak ki, ami a nagyobb testű, nagyobb merülésű hajók számára egyet jelenthet a könnyű megfenekléssel. Ezeket a problémákat csak a tapasztaltabb hajósok ismerik, a felszínről nem láthatóak.

„A Szentkirályi-Principessa is a nagy merülésű hajók közé tartozik, így a csapatnak fel kell készülnie a váratlan és kockázatos szituációkra, autós hasonlattal élve a kézifékes megállásokra. A hajó ugyanis képes akár 20-25 csomós (40 km/ó) sebességre is felgyorsulni, ami a vízen már óriási tempónak számít. Ezzel a sebességgel közlekednek a vízisízőket húzó motorcsónakok is. Ha ennél a sebességnél a hajó stabilitását biztosító uszony (svert) elakad a mederben, a rohanó Principessa azonnal megtorpan, s a rajta lévő tárgyakra és a legénységre a fizikai erők pontosan úgy hatnak, mint az autó utasaira blokkolásnál." – mondta el az MTI-nek a Szentkirályi-Principessa kormányosa, Rauschenberger Miklós.

A Kékszalagon indulóknak a 145 kilométeres Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük, ami a leggyorsabbaknak akár már a rajt napjának estéjén sikerülhet, bár versenykiírás szerint végérvényesen július 7-én reggel 9-ig kell célba érni. A rekordot egyébként 1955 óta a Nemere II tartja 10 óra 40 perces szintidővel. A hajó felújítva idén is rajtra készen áll.

forrás: MTI

Címkék: Balaton | kékszalag | vitorlázás

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>