2020. Április 4., Szombat

Útvonal: Szabadidő Kultúra A karácsonyfa története

A karácsonyfa története

KarácsonyfaNem is gondolnánk, hogy a Szent Estén karácsonyfának állított, fenyőfa hagyománya, alig száz évre vezethető vissza. A hagyomány maga középkori szokás, és európai eredetű.  A középkor embere, Ádám- és Éva napján, a keresztény bibliában tanultak alapján, előadta a teremtés történetét.

A Biblia tanításai szerint, megjelenítették az Élet fáját, mint a karácsonyfát, a gonosz kígyót, mint a láncot, ma használt girlandot, és természetesen az almát. A Bibliai almafát, a télen is zöldellő örökzölddel helyettesítették.

Az északi országok hagyományában, a fenyőfa mindig is nagy becsben volt tartva. Az örökzöld fenyőfa és annak minden ága, számukra az élet fontosságát jelképezi, és azt a tényként kezelt hitet, hogy az élet, képes győzedelmeskedni a halálon, ahogyan a téli hónapokban tetszhalált színlelő természet is kivirágzik a tavasz eljöttével.

Magyarországon már a karácsonyfa elterjedése előtt is hagyománya volt az életfa, termőág állításának, melyet rozmaring, nyárfa, kökény, bürök ágakból készítettek, és a gerendára vagy a szoba sarkába függesztették. Ahogyan az adventi hagyománykör, így a karácsonyfa állítás, és díszítés szép szokása is a németektől szökött át hazánkba. Régebben, már a karácsonyt megelőző hetekben, hónapokban elkezdték gyűjtögetni az asszonyok a szép piros almákat, a diót, amit aztán ezüst és aranyszínű papírba csomagoltak és az ágra függesztettek. A magyar nemzet méztermelő nemzet, így a mézeskalács sütése szervesen képezi e hagyományunk alapját. A mézes figurákat is már hetekkel, az ünnep eljövetele előtt megsütötték, és Szent Este napján az ágakra akasztották.

A ma ismert karácsonyfa sokban különbözik eredetiétől, és sokan nem ismerik a faállítás miértjét. Talán nem is sejtettük, hogy mit jelképez a girland, az aranyszínű gömb, az alma és egyáltalán maga a fa. Sokan nőnek fel úgy, hogy ez csak egy fa karácsonykor, és ami alatta van az, az izgalmas. Pedig a hagyományban  rejlő varázs igazi titkokat és csodákat rejt.

Címkék: advent | karácsony | ünnep

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>