2020. Április 4., Szombat

Útvonal: Szabadidő Kultúra Az anyák ünnepe

Az anyák ünnepe

Anyák napjaMájus első vasárnapja egy olyan szívmelengető ünnep, amikor az édesanyákat köszöntik. Megköszönve neki azt a sok szeretetet, fáradozást, gondoskodást, melyről a születés elejétől fogva elhalmozza gyermekét. Először az Egyesült Államokban Julia Ward Howe volt az, aki először felvetette az Anyák ünneplését 1872-ben, de az igazi és hivatalos ünnep megtartása a Philadelphiában élő Anna Jarvis nevéhez fűződik.

Ezt az ő édesanyja emlékére szánta, aki 1905-ben halt meg, aki a XIX. században már próbálkozott az Anyák ünneplésével, az úgy nevezett „Anyák barátságának napával”. Anna Jarvis édesanyja halála után két évvel tartott egy ceremóniát, majd hozzáfogott egy kampány létrehozásához, melyben az anyák tiszteletére szánt (hivatalos hétvége).

Először 1910-ben, Nyugat-Virginia államban ünnepelték az Anyák napját, majd rá egy évre szinte minden állam átvette ezt az ünnepet, majd 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az Anyák napját ezen túl, május második napján nemzeti ünnepként ünneplik. Nálunk ez május első vasárnapján történik.  Jarvis asszony 1948-ban, teljesen visszás helyzetbe kerülve, 84 évesen halt meg. „a szép érzelmek napját akartam létrehozni, nem pedig a haszonszerzését - jelentette ki.”

Gyermeke soha nem született, mert egész életét arra áldozta, hogy megakadályozza az általa alapított ünnep üzletté válását, mivel ő nem ezt akarta. Halála előtt úgy nyilatkozott, hogy sajnálja, hogy valaha is belefogott az Anyák napja megalakításba, de az emberek mégis ezt az ünnepet az ő nevéhez fűzik.

Az Anyák Napját a világon mindenhol ünneplik, annak ellenére, hogy nem mindenhol esik ugyanarra az időpontra, pl. Finnországban, Dániában, Olaszországban, Törökországban, Ausztráliában vagy Belgiumban. Egy biztos, hogy a család, az anyaság tisztelete és megbecsülése nélkül nincs emberi és nemzeti jövő.

"Ma már tudom.
Anya egyetlen egy adatik.
Talán iszik, ver, szóval s tettel tipor, megalázón elhajít.
Mi elhagyjuk őket, megvetve gyűlöljük, ki életet adott.
Míg mellettünk van, nem tudjuk, milyen, ha már nincs.
De talán változtathatunk.
Merd kérdezni, hogy miért, s hogyan tovább?
Merj mellé állni, felkarolni, kezét fogni, s mint egy beteg gyermeket, gyógyítani, ápolni.
Hisz Ő is ember, mint Te vagy Én, gyarló s tökéletlen lény.
Mert ítélkezni nincs jogod. Te sem vagy különb, ugye tudod?
Gyermekként, ha elestél, fel ki segített?
Te tudod a legjobban, hogy anyád, legyen bár nevelő vagy édes, melletted állt, segített s féltett.
Lehet most rajtad a sor.
Állj elibe! Mondd, hogy anyám, szeretlek! Én őrködöm feletted."

Címkék: kultúra | ünnep

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>