2020. Április 4., Szombat

Útvonal: Szabadidő Kultúra Karácsonyi szokások Magyarországon

Karácsonyi szokások Magyarországon

Karácsonyi hagyományokValamikor régen szinte elképzelhetetlen lett volna karácsony, a hozzá kapcsolódó szokások nélkül. Ennek ellenére sokaknak még ma is ez a legnagyobb ünnep, különböző szertartásokkal, szokásokkal, annak ellenére, hogy valamikor régen az igazi nagy ünnep az a Húsvét volt.

„ Mert a hagyomány az hagyomány”

December 13-án, Luca napján kezdődnek el a népszokások sorozatai. A néphagyományok szerint ilyenkor Szent Luca átalakul boszorkánnyá, és az emberek az elriasztására különböző fortélyokat találtak ki, ilyen volt a seprű keresztbe tétele az ajtó előtt, a fokhagyma a kulcslyukba stb. Ilyenkor jósolták meg a lányok jövendőbelijét is.  A legények meglátogatták az ismerősök házait, és a házban élőknek jó egészséget, hosszú életet, gazdagságot, boldogságot kívántak, cserében a háziak ajándékkal köszönték azt meg. Amennyiben az ajándék elmaradt akkor átkot szórtak a házra.

Advent, karácsony előtti negyedik vasárnapján van, és ezzel a nappal kezdődnek meg az egyházi ünnepek is.
Ilyenkor szokás készíteni az adventi koszorút, melyen négy gyertya található, és egészen addig, amíg karácsony el nem érkezik, minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani.  A régi hagyományok szerint, a család tagjai, és a rokonok karácsonyi dalokat énekeltek a meggyújtott gyertya mellett. Ezt a hagyományt ma egy óriás adventi gyertya állításával, közös „népünnepséggel”, műsorokkal, programokkal próbálják megőrizni.

Karácsony napján megjelennek a betlehemesek, akiknek a célja a gonosz szellemek elűzése zajkeltéssel. Ezek az emberek állatbőrbe bújva járták az utcákat, házakat és eljátszották Jézus születését, melyet régen csak templomokban adtak elő.

Karácsony estélyén kezdetét veszi az ünnepi vacsora, mely előtt imádkoztak, majd a szépen megterített asztal mellett első fogásként diót, mézet, és fokhagymát ettek szintén a gonosz elűzése végett. Sokan még ma is őrzik a hagyományt, így a halat, a bejglit, valamint a diót, és az almát részesítik előnyben. Régen az almát és a diót a karácsonyfára is felaggatták, díszítés céljára. Az alma az összetartást szimbolizálja, és az ünnepi asztal mellett annyi szeletre vágták ahányan az asztal körül ültek. Amilyen kerek az alma, legyen olyan kerek a következő év is.  Persze más ételek is az asztalra kerültek, függött a különböző tájegységektől.  Ilyen a toroskáposzta is, mely főleg az Alföldi néphagyományra jellemző.

Ez egy kis ízelítő volt a karácsonyi hagyományokból, szokásokból, mi ezzel az írással, és  egy vers idézettel, kívánunk kellemes karácsonyi ünnepeket minden kedves olvasónknak!

„Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra.”
Ady Endre


Címkék: karácsony | kultúra | ünnep

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>