2020. Április 7., Kedd

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Borhetek - Három hét lazulás a sétányon

Borhetek - Három hét lazulás a sétányon

Borhetek - Három hét lazulás a sétányonA borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor, köztük a sláger rozék, gyöngyöző borok, az elnyűhetetlen rizlingek és a díjnyertes nedűk. Augusztus 6.-28. között Borhetek a Tagore sétányon. Ezúttal is: bor, flört és buli.

Tavaly forró nyár volt és hosszú meleg ősz, így a 2015-es évjáratra a testes, veretesebb borok a jellemzők. Tüzesek, magas alkohol tartalmúak ezek a borok, kifejezetten jó évjárat a tavalyi. Az idei Borhét egyik nagy kedvence a rozék lesznek, továbbra is hihetetlen kereslet van irántuk, a fiatalok előszeretettel keresik a gyöngyöző borokat, ebből is lesz bő kínálat, de a rizlingek is újra népszerűek, amikből itt nagyon sok félét lehet kóstolni. A klasszikustól, az érleltebb fahordóson át, a késői szüretelésűig. Vörösbor kínálat elsősorban a 2012-es, 13-as évjáratból lesz, és persze idén is kaphatók exkluzív tételek. A díjnyertes borok is megtalálhatók majd a pavilonoknál - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Mészáros József, a kiállító borászok képviselője. De ettől függetlenül

Az augusztus 6.-28. között zajló Borheteken tavalyhoz képest két új borászat települ ki, Bökő János illetve a Schieszl Borház először lesz jelen a sétányon, ahol összesen huszonöt borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják majd portékáikat. Szinte minden nap lesz koncert is a Kisfaludy Színpadon. A megnyitó és a részletes program itt.

A boros-gazdák faházai a Blaha Lujza padjától egészen a Bodorkáig sorakoznak, a többség új, a korábbinál igényesebb asztalokkal és padokkal várja a vendégeket. Az első helyet a Szabó és Fia Borpince kapta, hiszen a több aranyérmes bort felvonultató balatoncsicsói borászat vezetőjét választották meg az év borászának Füreden. Ezúttal is csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel.

- A további sorrendet a hagyományok szerint sorsolás alapján döntöttük el. A szokásokhoz híven csak palackozott borokat kínálhatunk, a minőséget szigorú kontroll biztosítja. Borászatonként 6-10 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. Nincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 250 forinttól akár 600 forintba is kerülhet- tette hozzá Mészáros József.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig lesznek nyitva. Idén új, egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat. Ezek 500 forinttért vásárolhatók meg, és minden boros pavilonban visszaválthatók.

A Balatonfüred-Csopak borvidék fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció egy kóstoló füzettel várja a vendégeket. Az egyesülethez tartozó borászatok mindegyikétől öt-öt bor szerepel a kiadványban, aki mindegyik borásznál legalább egyet megkóstol a felsorolt borok közül, és ezt egy pecséttel hitelesíti is számára a borász, megnyerheti a naponta kisorsolt 4 bor egyikét.

A borászok mellett 3 pecsenyesütő, egy cukrászda, valamint 15 kézműves illetve néhány pálinkaház várja a látogatókat. Lehet nézelődni a sétányra kitelepülő kiskereskedők asztalainál, a cukorkáktól a ruhákon át a játékokig, sokféle terméket kínálnak. Minden boros pavilonnál lehet zsíros kenyeret is kapni, ami ugyan nem teljesen illik a borkóstoláshoz, de elengedhetetlen kellékévé vált a rendezvénynek.

Már évek óta a mennyiségi helyett a minőségi fogyasztás jellemző a Borheteken, de így is pincészetenként átlagban kétezer liter bor fogy. Évente átlagban 140-160 ezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani.
A pavilonok előtti padokon nagyjából háromezren férnek el, de a korábbi évek tapasztalatai alapján a hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án pedig csúcsra jár a fesztivál.

Évről-évre gondot okoz, hogy a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét illetve a kerékpárutat. A konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a Borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárutat, amit mindkét oldalon táblák is jeleznek. A szervezők kérik a kerékpárosok megértését.

Íme, a sétányra kitelepülő borászok listája, a kitelepülés sorrendjében:

1. Szabó és Fia Borpince
2. Lídia Borház
3. Jásdi Pince
4. Koronczai Pince
5. Figula Pincészet
6. Schieszl Borház
7. Bökő János
8. Fodorvin Családi Pincészet
9. Koczor Pince
10. Hudák Pince
11. Piffáth Lajos
12. Kálmán Pince
13. Mészáros Pince
14. Ódor Pincészet
15. Homola Pincészet
16. Béla és Bandi Borászat
17. Horváth Borház
18. Feind Lajos
19. Csiszár Család Pincészete
20. Zelna Borászat
21. Dobosi Pincészet
22. Gyukli Pincészet
23. Söptei Pincészet
24. Balogh Pince
25. Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Balatonfüredi Széchenyi Ferenc Tagintézménye

balatonfured.hu

 

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>