2019. Március 26., Kedd

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Hatalmas földrengés pusztított Japánban

Hatalmas földrengés pusztított Japánban

FöldrengésPénteken kora reggel a Richter-skála szerinti 8, 9-es földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. A történtek után cunamiriadót rendeltek el, mert akár tíz méteres hullámok is érkezhetnek a szárazföldre. A szakemberek véleménye szerint három szökőhullám várható, és ebből a harmadik lehet a legkomolyabb. Az előjelzések beigazolódtak, mert magyar idő szerint fél 11-kor a szökőár el is érte Japán partszakaszát.

Nem sokkal később Tajvant, Fülöp-szigeteket, Indonéziát, Hawaiit, a Csendes-óceán partjait sem kímélve.

A szemtanúk tízméteres hullámokról számoltak be melyek számos házat, lakóépületet, és a Miyagi város repülőterének kifutópályáját elárasztotta a víz. A hatalmas hullámok autókat, épületeket sodort el magával. A jelentések szerint kigyulladt egy olajfinomító is Chiba prefektúrában. Tokióban pánik tört ki, az emberek az utcára rohantak, a közlekedés teljesen megbénult.

A térségben található Onagawa nukleáris erőmű biztonsági rendszere azonnal leállította a veszélyes üzemet. Japánban az érintet területen öt erőmű található. Az ország azon területén ahol a katasztrófa történt nincs áramszolgáltatás, megbénult a közlekedés, és ebbe a Narita Nemzetközi repülőtér is érintett. A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat.

A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, nem működnek a telefonhálózatok. Japánban, 1995-ben egy hasonló erejű földrengés, pontosan 7, 2-s mely romba döntötte Kobe városát, és akkor ebben a katasztrófában 6433-an vesztették életüket. Nem pontos, és nem végleges jelentések szerint, legalább tizenkilenc ember meghalt, és tucatnyian eltűntek,- sok a sérült.

 

A cunami terjedési térképe

Címkék: földrengés | Japán | katasztrófa | külföld

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>