2019. Március 20., Szerda

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Sótlanul, de egészségesebben

Sótlanul, de egészségesebben

SóTáplálkozásunkhoz használt fűszerek közül az egyik nagyon fontos, és nélkülözhetetlen a só, de sajnos sokkal gyakrabban nyúlunk a sószóró után azért, hogy megsózzuk az ételt. Ezért mi magyarok kétszer annyi sót fogyasztunk, mint ami egészséges lenne. Étkezésünk során gyakran hallani azt a szlogent, hogy „szerelmes a szakács”. Ezt akkor szokták mondani, ha sósnak találják az ételt. Nézzük, meg milyen problémát okoz a túlzott só fogyasztás.

A magas vérnyomás egyik okozója a mérhetetlen só fogyasztás, ami megköti a vizet, és ez által megnő az érben keringő vér térfogata, és meggyorsítja az érelmeszesedést. A normális só mennyiség, amit a szakemberek ajánlanak, napi 3 gramm lehet, de semmiképp nem szabad túllépni az 5 grammot (egy teáskanálnyi). Az európai országokban ez a mennyiség 9-12 gramm, de nálunk Magyarországon ennél sokkal több, mert a só fogyasztása 15-20 grammot is eléri.

A túlzott só fogyasztásnak összefüggő betegségei vannak, és ennek következtében az Unióban, évente több millióan halnak meg szív és érrendszeri betegségekben. Ennek következtében gazdaságilag is a betegségek, komoly kárt okoznak (2006-os adatok szerint,192 milliárd euró). Az EU Tanács tudományos bizonyítékok alapján 2010-ben elismerte, hogy a túlzott só fogyasztása nagymértékben hozzájárul a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához. Hazánkban a magas vérnyomás népbetegségnek számít, mivel ez a probléma közel 2 millió embert érint.

A hypertonia (magas vérnyomás) a szív érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője. A további kutatások alapján a magas só fogyasztás más betegségek forrása is lehet, ezek között szerepelhet a gyomorrák, csontritkulás, cukorbetegség és a (bal kamrai) szívizom megvastagodása is. A következő kérdés, hogy mitől és miért fogyasztunk több sót? Nos, a szakemberek véleménye szerint, a só használatakor nem is igazán mérjük a mennyiséget, csak úgy találomra „döntjük” az ételbe, csupán megszokásból. Ételünkbe különböző só fajtákat használhatunk, ezért nemcsak a mennyiség fontos, hanem a só fajta sem. Vannak sokkal kevésbé ártalmas sók, ilyen például a tengeri só. A szakemberek szerint hazánkban igen kevés  a só választék.

Az elfogyasztott sómennyiség 60-80 százaléka az általunk vásárolt, különböző élelmiszerekkel kerül be a szervezetünkbe. A vélemény megoszlik, de egy biztos, hogy először az élelmiszeriparban kellene csökkenteni a só mennyiségének a használatát. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány komoly lépéseket tesz azért, hogy részletesebb tájékoztatás kerüljön az címkékre, ami segíti a vásárlót. Ez a kezdeményezés az Egyesült Államokban már működik.

Az Európai Bizottság javaslatára/kezdeményezésére, Magyarország is csatlakozott, a só csökkentő programhoz. Feladata az Unió tagállamain átívelő só-reformuláció megvalósítása, mivel só bevitelének nagy része a feldolgozott élelmiszerekből ered, ezért a felelősségvállalás nélkülözhetetlen. Magyarország is vállalta, hogy négy év alatt az élelmiszerek sótartalmát 16 százalékra csökkenti. A sikeres kampány érdekében, megfelelően tájékoztatni kell a lakosságot,(címkék elhelyezése) és be kell vonni az élelmiszeripart. Apró dolognak tűnhet, de talán hatásos lehet, ha az éttermek nem teszik az asztal a sószórókat.

Miháldy Kinga dietetikus elmondása szerint. "A hagyományos magyar konyha elsősorban sót és borsot használ, ezek helyettesítésére a borsikafű a legalkalmasabb, a húsok esetében a majoranna,  szurokfű, kömény, rozmaring stb. ezeknek a szárított és friss változata. A főzelékek, mártások esetében gyakran lehet kaprot, babérlevelet fokhagymát, snidlinget használni. A fagyasztott fűszerek is jól működnek, különösen a bazsalikom, oregano vagy esetleg a zeller, amelyek a mediterrán konyha nélkülözhetetlen részét képezik. A sót ezek a fűszerek mellett jelentősen csökkenteni lehet, sőt ha elég merészen használjuk őket el is hagyható" Ezen túl próbáljuk mérsékelni a só fogyasztását.

Címkék: egészség |

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>