2020. Április 4., Szombat

Útvonal: Szabadidő Mulatságok A farsang

A farsang

BusóA farsang és ezzel kapcsolatos bálok, népi szokások, vidámságok vízkereszttől egészen hamvazó szerdáig tartanak. Persze ne felejtsük el megemlíteni a kereszténység által térhódított nagyon fontos 40 napos húsvéti böjtöt, melyet az ünnep előtt szokás tartani. (pl. innen ismert a cibere, a konc és a különböző húsmentes böjti ételek). A farsangi vidámságok, karneválok eredete egészen az ókorig nyúlnak vissza, gondoljunk csak Rómeó és Júlia William Shakespeare angol drámaíró egyik legismertebb darabjára, melyben szintén karneváli mulatságot jelenítenek meg.

Az ünnepség legfontosabb mozzanata az álarcos bál, már a XV. század óta tudunk a férfi és a nő közötti ruhacseréről, álarcviselésről, és az állatalakok felöltéséről. A néprajzkutatók szorgalmas munkával kiderítették, hogy a legkisebb falvaktól egészen az udvarig tartottak farsangi mulatságokat. Az egyik leglátványosabb farsangi felvonulás, ami hazánkban ismert az a Mohácson lakó délszlávok által tartott busójárás, melyen különböző állatfigurákat, fából faragott állarcokat öltenek az emberek magukra, és ezzel járják az utcákat, ijesztgetve a jó népet.

A farsangi maszkok és jelmezek fontos feladatot töltenek be a gonosz szellemek elűzésében. Ilyenkor kisebb hagyományt őrző jeleneteket is előadnak, pl. a farsangi lakodalmast vagy temetést, mókás vicces formában. Régen szokás volt húshagyókedden a pártában maradt lányokkal tuskót húzatni, mivel a farsang fő témája a házasulás volt, ezért a mulatság végén azokat a lányokat kicsúfolták, akik nem találtak maguknak párt, és pártában maradtak. Farsangkor különböző féle, fajta fánkot szoktak sütni, pl. innen a farsangi fánknak a neve, de vannak más fajta fánkok is, mint pl. szalagos fánk, forgácsfánk, farsangi fánk, csöröge fánk, rózsa fánk, de ami mindegyikre igaz az, hogy nagyon finom

A farsangi vidámsággal, örömteli, mulatozással a telet búcsúztatják, elűzik, de egyben ezzel a kis előadással várják a tavasz eljövetelét. Egy kedves kis verssel kívánunk mindenkinek jó farsangolást!

Itt a farsang, áll a bál…

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.
Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.
Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé.

Gazdag Erzsi: Itt a farsang

Címkék: farsang | ünnep

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>