2020. Április 4., Szombat

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Éljen május 1-je!

Éljen május 1-je!

Május elsejeA munka ünnepét a munkavállalók szolidaritási napját 1882 óta ünneplik, és ezen a napon ünneplik a szerelem ünnepét is, mivel ilyenkor szoktak a legények májusfát állítani a választott lányoknak. Annak idején a munka ünnepének úttörői, 1880-as évben a chicagói munkások és az Amerikai Munkásszövetség (AFL) nyolcórás munkanapot követelték, 1886. május elsején, amikor a rendőrség a tömegbe lőtt.

A Munkásszövetség a chicagói események után azt javasolta, hogy 1890. május első napján, több ország munkáspártjaival karöltve rendezzenek világméretű felvonulásokat. A kongresszuson részt vett a Magyarországi Általános Munkáspárt delegációja is. A Népszava becslése szerint 1890. május elsején hatvanezer ember trappolt végig, a belügyminiszteri rosszallás ellenére a Kálvin tér, Kiskörút, Andrássy út, Városliget útvonalon, és tömegesen követelték, és hirdették: "nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra alvás".
Talán Nagy Feró dalának a szövege a mai időkre is alkalmas lenne.

„Nézed, hogy mi folyik itt,
Ami befolyik, az rögtön kifolyik,
A világos sörtől savanyú a szád,
Nem ígéri senki, jobb élet vár rád.

Nyolc óra munka, Nyolc óra pihenés
Nyolc óra szórakozás.
Nyolc óra munka, Nyolc óra pihenés
Nyolc óra szórakozás.”

 

/Nagy Feró/

Címkék: kultúra | ünnep

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>