2019. Június 20., Csütörtök

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Évvégi disznóvágás Siófokon és Révfülöpön

Évvégi disznóvágás Siófokon és Révfülöpön

SiófokHagyományos falusi disznóvágás Siófok városában? Aki rendhagyó óévbúcsúztatóra vágyik, annak ideális program lehet a szilveszter előtt egy nappal, december 30-án megrendezendő hagyományőrző gasztronómiai fesztivál. Ugyanakkor Révfülöp is disznótoros hétvégére készül.

Akik hisznek a babonában, tudják, szilveszterkor disznót kell enni, mert az előtúrja a szerencsét. Ebben bízva két Balaton-parti település is disznóvágással búcsúztatja, illetve nyitja az évet.

Az egész napos disznólkodás a falusi tradícióknak megfelelően kora reggel, 8 órakor kezdődik, amikor is az üdvözlő és bátorító pálinka, a téli hideget elfeledtető forralt bor és tea, valamint a friss pogácsa elfogyasztása után a szakemberek leszúrják, majd szalmában megpörzsölik a disznót. Az érdeklődő látogatók maguk dönthetik el, hogy a böllér irányította feldolgozási munkálatokban aktívan részt szeretnének-e venni, vagy csak szemlélődve szeretnék megnézni, hogyan is néz ki a disznóölés folyamata.

Egész nap korlátlanul fogyasztható tea, forralt bor, forró csoki, szódavíz, a reggelinek feltálalt hagymás sült vér, sült bürke és házi felvágottak friss házi kenyérrel és ropogós zöldségekkel, valamint az ebédként tálalt sült pecsenye, savanyú tüdő és savanyúság, a vacsorára elkészülő orja leves, hurka-kolbász, töltött káposzta és a rétesek pedig a készlet erejéig elérhetőek bárki számára, aki a fesztivál részvételi díját kifizeti.  Igény esetén szállást is biztosítanak azoknak, akik külön e programra érkeznek Siófokra.

Révfülöpön december 30-án és január elsején is hamisítatlan falusi disznóvágással, pezsgővel és forralt borral várják a vendégeket, akik így szeretnék megfűszerezni szilveszteri mulatozásukat. Mindkét napon kemencében sült finom falatokat kínálnak, többek között véres és májas hurkát, kolbászt, frissen sült húsokat és csülköt. S hogy a szerencse biztosan ne maradjon el 2012-ben sem, lencsefőzeléket is készítenek a húsok mellé. Az ingyenes rendezvényen egész nap zene és tánc biztosítja a jókedvet.

Címkék: Balaton | siófok

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>