2019. Szeptember 16., Hétfő

Útvonal: Szabadidő Mulatságok Orosz hétvége Hévízen

Orosz hétvége Hévízen

Orosz hétvége HévízenJanuár első teljes víkendjén orosz hétvégét rendeznek Hévízen, ahol gasztronómiai és kulturális programok, zenei est, orosz táncbemutató és táncház, filmvetítés, kiállítás és humoros nyelvleckék várják a látogatókat a Muzeális Gyűjtemény és a Fontana Mozi közös épületébe.

Aki tanult még oroszul, annak számára talán nem annyira kellemes emlékek kötődnek az orosz nyelvhez, aki nem tanult, az talán idegenkedik attól, hogy ellátogasson január 6. és 8. között az orosz hétvégére. Pedig ha az orosz kultúra gyöngyszemeire gondolunk, akkor mindenképpen érdemes részt venni ezen az ingyenes programsorozaton.

A Fontana moziban minden nap két filmet vetítenek le. Pénteken 16 órától a Jégmezők lovagja című szovjet háborús filmdráma, este 8-tól a 2008-ban készült Az Admirális című orosz filmdráma látható. Január 7-én 17 órakor a francia-orosz-olasz-cseh koprodukcióban készült romantikus filmet, a Szibériai borbélyt, 20.00-tól a tavaly bemutatott Elena című orosz filmdrámát érdemes megnézni. Vasárnap délután gyerekfilmeket vetítenek, nem csak gyerekeknek, a felnőttek számára pedig újra műsorra kerül Az Admirális is.

Számtalan egyéb programmal is találkozhatunk a hétvégén. Pénteken az orosz szobrászatról kaphatunk összefogó képet a Szentpétervári Repin Képzőművészeti Egyetem kiállításának megnyitóján, majd este Jekatyerina Morozova balalajkaművész előadását követően ízelítőt kaphatunk az orosz konyhaművészet fogásaiból.
A pravoszláv karácsonyhoz kapcsolódva szombaton kisgyermekek és felnőttek egyaránt elsajátíthatják a tradicionális orosz karácsonyfadíszek festését, később megtudhatjuk, milyen szokások kötődnek náluk az ünnephez. 16.30-tól a Karácsony című animációs filmet vetítik, hat órakor a Skatulácska című orosz táncházi előadás kezdődik, ami után mi magunk is elsajátíthatjuk a hagyományos orosz tánclépéseket, végül a leadott kalóriákat orosz ételekkel pótolhatjuk vissza. 

Január 8-án viccesebb programok várják az érdeklődőket, előbb főzőiskolán vehetnek rész a vállalkozó kedvűek, majd meghallgathatjuk, mi szerepel az orosz slágerlista első tíz helyén – természetesen az orosz nyelvű dalok között. Ha ezekből nem értettünk egy árva szót sem, humoros nyelvórán vehetünk részt. Ezek mellett megnézhetjük az orosz népművészeti babák, vagyis a matrjoskák bemutatóját, illetve újabb orosz fogásokat kóstolgathatunk.

Ezeken kívül a hévízi orosz hétvége mindhárom napján megtekinthető az Alexandra Kiadó orosz témájú könyveinek bemutatója, a Matrjoska baba kiállítás és Tarasz Tabaka festőművész absztrakt kamarakiállítása, vagy megízlelhetjük a Szamovár Orosz teaház finom teáit.

Címkék: hétvége | Hévíz | Orosz

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>