2020. Március 30., Hétfő

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány A Föld felé közelít a Mars

A Föld felé közelít a Mars

MarsEz elmúlt hónapokban sokan kaptak ehhez hasonló e-mailt, melyben olyan információkat adtak a Föld és Mars közelségéről, ami nem teljesen valósak: „Ebben a hónapban (augusztus) a Föld és a Mars közelebb lesznek egymáshoz, mint az írott történelemben bármikor.

A Mars legközelebb 2287-ben lesz ilyen közel. A találkozás csúcsa augusztus 27-én lesz, amikor a Mars 34, 649, 589 mérföldre közelíti meg a Földet és a Hold mellett a legfényesebb égitest lesz. Szabad szemmel akkorának fog látszani, mint a Hold. Könnyű lesz meglátni. Augusztus elején este 10 órakor keleten fog felkelni és kb. hajnali 3-kor éri el a legmagasabb pontját. Augusztus végére, amikor a 2 bolygó a legközelebb lesz egymáshoz, sötétedéskor fog felkelni és a legmagasabb pontját 0:30-kor éri el. Olyan csoda lesz látható, melyet élő ember még nem látott. Tájékoztassa erről ismerőseit!”

Először is nem augusztus lesz az a hónap, amikor a Föld és a Mars legközelebb lesz egymáshoz, hanem október, de akkor sem látjuk olyan nagyságúnak a Marst, mint a teli Holdat. A vörös bolygó valóban szép látványt fog nyújtani, mivel ekkor lesz a legkisebb távolság a Föld és a Mars között. A két bolygó kb.26 hónaponként kerül egymással oppozícióba, azaz a Napból nézve mindkettő azonos irányban helyezkedik el. A távolság ekkor 69 millió kilométer lesz, és ebbe a távolságban a Marst egy fényes csillagként fogjuk látni, de a mérete messze elmarad a telihold méretétől. Amennyiben a Mars olyan közel kerülne hozzánk, hogy Hold méretű lenne, akkor óriási hullámokat keltene, és a Földre kifejtett tömegvonzása megváltoztatná bolygónk keringési pályáját is.

Ez év októberében a távolság, ahogy említettük 69 millió kilométer lesz, de már most vannak érdekes változások a Marssal kapcsolatban, amit érdemes figyelni. Pl. napkelte előtt a keleti részen az égitest láthatósága fokozatosan növekszik, és amennyiben távcsővel figyeljük, úgy megcsodálhatjuk a fényes pólussapkáját és a lenyűgöző vöröses színét. Nos, ez az, ami valóban igaz,- a Mars közelít felénk!

Címkék: mars | űr

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>