2020. Február 20., Csütörtök

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány A klímaváltozás miatt eltűnhet a Balaton

A klímaváltozás miatt eltűnhet a Balaton

BalatonA www.100places.com egy olyan kezdeményezés a weboldalon, melynek létrehozói nem csak virtuálisan, hanem a világ nagyobb városaiban rendezett kiállításokon és kiadványokban felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. Több olyan helyet soroltak fel a listán, melyek a klímaváltozás miatt veszélyben vannak. „Száz hely, melyekre emlékeznünk kell, mielőtt eltűnnek” – szól a figyelemfelkeltés.

Az elnevezése nem csupán az interneten, hanem már másfél éve Koppenhágában is, ahol a klímacsúcs előtt nyílt köztéri kiállításuk a képekből - olvasható a Sonline.hu internetes oldalon. A Dán főváros főterén, kétméteres táblákon mutatták be az ENSZ klímaszakértői a kiválasztott száz helyszínt, köztük szerepelt a Balaton is.

Ezen az oldalon nemcsak a Balaton csodálatos fotóival találkozhatunk, hanem egy kis rövid leírást is olvashatunk a szőlőművelés évezredes történetéről, de arról is képet kapunk melyben megtudhatjuk, hogy a Balaton hőmérséklete, már 4 fokkal múlta felül a sok éves átlagot. Megemlítik a 2000 és 2003 közti vízszint-csökkenést, és azokat a homokpadokat melyek kb. 100 méterre partról akkor alakultak ki.

A tudósok felhívják a figyelmet a csapadék csökkenésre, mely 30-70 százalékkal lehet kevesebb, és így a század végére a szárazság akár ötven százalékkal is megnőhet a Balaton területén. Ez pedig a tó pusztulását, és a híres borvidék végét is jelentheti.

Hosszú Zoltán a Somogyvámosi Öko-Völgy Alapítvány egyetlen hazai civil szervezet elnöke, azóta is számos előadásában felhívja a figyelmet arra a kevesek által ismert tényre, hogy a Balaton a klímaváltozás által a száz leginkább veszélyeztetett hely listáján szerepel.

Címkék: Balaton | időjárás

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>