2020. Február 20., Csütörtök

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Elérte Pozsonyt a rádióaktív eső

Elérte Pozsonyt a rádióaktív eső

PozsonyMint azt már a világon mindenki tudja, hogy 2011. március 11-ei földrengés okozta cunamiban megsérült az 1-es atomreaktor, és iaz attóll300 méterre-délre vett vízminta eredménye az, hogy a tengervízben a jód tartalom több ezerszeresen meghaladja a határértéket. Nisijama Hidehiko  az atomreaktor biztonságáért felelős  felügyelő, a japán bizottság helyettes  igazgatója elmondta: hogy mindez nem jelent veszélyt a lakosságra, mivel a kiköltöztetett lakosság kellően messze (mintegy 20 km-re) van a sugárzás forrásától, és a térségben a baleset óta beszüntették a halászatot.

A szakemberek a szennyeződés tovább terjedését megakadályozva, az energiablokk turbinatermeiből kiszivattyúzott radioaktív vizet speciális tartályhajóba begyűjtik. Eközben Comenius Egyetem szakemberei Pozsonyban az esővízből március 29-én a szokásos sugárérték mennyiségének az ötszázszorosát mutatták ki. Az ott élő emberekre ez nem jelent veszélyt, mert a megnövekedett izotópkoncentráció is csupán töredék, és a háttér sugárzás mértékei is a biztonsági előírások alatt maradt.

Azért érdemes azon elgondolkodni, hogy a jelenségből arra lehet következtetni, hogy a légköri áramlások jóvoltából a sugárzás bizonyos százaléka már Közép-Európát is elérte. Magyarországon egyelőre még nem mutattak ki semmi féle kiugró értéket.

Címkék: földrengés | időjárás | Japán | külföld

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>