2019. Március 24., Vasárnap

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Hő buborékok felszabadulása a földrengés előtt

Hő buborékok felszabadulása a földrengés előtt

HőbuborékHárom nappal a pusztító japán földrengés előtt jelentős mennyiségű hő felszabadulását rögzítette egy műhold. Jelentős előre lépést jelenthet az a tudományos megfigyelés melyet, a NASA tudósai végeztek. Olyan műholdfelvételeket mutattak be melyen határozott hő buborék figyelhető meg, azon a területen ahol a földrengés bekövetkezhet, illetve ahol az epicentrum lehet.

Ezek az események még a katasztrófa előtt megfigyelhetők. Március 11-én a Japán földrengés előtt az ionszférában jelentősen megemelkedett az elektronok száma, a maximumot a földrengés előtt három nappal mérték. Ezzel szinte egy időben a hősugárzás is megugrott, melyet közvetlen a földrengés előtt pár órával regisztráltak. A tudósok jelenlegi megfigyelései alapján, a földrengést megelőzően a tektonikai töréshatárokon megnő a feszültség, és ennek következtében radon nevű radioaktív gázok szabadulnak fel. A felszínre jutó gázok a légkörbe jutva ionizálják a molekulákat, és ennek következtében megindul a kondenzáció, más néven a felhőképződés. Ez a folyamat hő felszabadulással jár, és valószínűnek tartják, hogy a műholdak ezt észlelhették.

A tavaly Haiti szigetén pusztító, 7-es erősségű rengés előtt is határozott korrelációt figyeltek meg a tudósok. Akkor a rendkívül alacsony frekvenciájú (avagy hosszúhullámú) rádiójelek erőssége ugrott az egekbe. Ugyan ezt a jelenséget figyelhették meg a haiti-földrengés alkalmával is, a kutatók reményei szerint ezen mérésekre alapozva jelentős fejlődésen eshet át a földrengés-előrejelzés tudománya.

Forrás: Index.hu, Technologyreview.com, Arxiv.org

Címkék: földrengés | Japán | katasztrófa

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>