2020. Február 20., Csütörtök

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Melegszik a Tenger: veszélyben az óceánok halállománya

Melegszik a Tenger: veszélyben az óceánok halállománya

melegszik a tengerVeszélyben az óceánok halállománya, pusztulnak a meleg égövi korallzátonyok, óriási szemétsziget úszik a Csendes-óceánban, megsérült olaj fúrótorony szennyezi a vizeket, tengeri teknősök, tengerparti madarak vagy éppen cápák, delfinek, bálnák, illetve tengeri tehenek élőhelye került veszélybe, melegszik a tengerek vize – néhány címszó az elmúlt évek, tengerekkel kapcsolatos híreiből.

Földünk felszínének nagyjából kétharmadát borítják óceánok és tengerek, ezért nem mindegy, mi történik a sós vizek környékén. A tengerek az éghajlat szabályozói, a világ lakossága többségének élelemforrást jelentenek, a felszínük közlekedési út, maga a víz és a tengerfenék pedig nyersanyag- és energiaforrás. Fel sem tudjuk sorolni a tengerek ökológiai szolgáltatásait. Ez az óriási kincs veszélyben van a globális éghajlatváltozás, a túlhalászat és a szennyezés miatt. Mit tudunk ma a tengerek, óceánok ökológiai állapotáról?

Ma a 15 legkedveltebb étkezési halból 12 a kihalás szélén áll. Az egyre nagyobb halászhajók és halászflották szűrik át a tengereket a potenciális hal rudacskák után. A fogások csaknem 80%-át értéktelennek minősítik, és a halakat félholtan vagy holtan visszadobják a tengerbe. Az óceánra és az ott élőkre visszafordíthatatlan hatással lesz a globális felmelegedés. Kutatók szerint a felmelegedés során bekövetkező tengeri hőmérséklet-növekedés megemeli a tenger átlagos szintjét és óceánáramlatokat is megváltoztat.

A hatásokat már ma is érezni lehet. Egy egész sor tengeri emlős- és halfaj veszélyben van a hőmérséklet emelkedése miatt - egyszerűen nem élik túl a hirtelen megváltozott körülményeket. Ez az okozója például az óriási kiterjedésű korallok kifehéredésének is.

Címkék: időjárás | külföld | tenger

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>