2019. Július 16., Kedd

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Móni a Veszprémi csimpánz

Móni a Veszprémi csimpánz

MóniVeszprémben a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark 1963 óta tart csimpánzokat, melyek közül a leghíresebb és legismertebb Böbe volt. Böbe, a végtelenül okos és tanulékony csimpánz, aki még majom módjára festeni is tudott.

A veszprémi állatkertben az elmúlt évtizedekben csaknem harminc egyed élt. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) genetikai vizsgálati programot indított el az állatkertek csimpánz állományaiban, melynek segítségével feltérképezik az egyedek genetikai állományát. Ezzel a vizsgálattal pontosan meghatározzák az alfaji besorolásukat, rokonsági kapcsolatukat és az apasági kérdést is. A vizsgálat tudományos segítséget nyújt a csimpánzok megmentésére. Ebben a világméretű genetikai vizsgálatban vesz részt a veszprémi állatkert csimpánza, Móni is. A csimpánz lány 1989-óta lakója a veszprémi állatkertnek. Szülei Mónika és Misi, akik a feljegyzések alapján Afrikából származnak.

Mónitól az elmúlt napokban a vizsgálathoz szükséges vérmennyiséget Szekér Pál, az állatkert állatorvosa le is vette, majd további vizsgálatokra Koppenhágába küldték azt. Az elmúlt időkben a csimpánzok megmentése érdekében komoly programok indultak.

Címkék: állatkert | csimpánz | Móni | Veszprém

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>