2020. Február 20., Csütörtök

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Napkitörési sorozatok által okozta gondok

Napkitörési sorozatok által okozta gondok

Napkitörés"Február 13. óta három jelentős napkitörést figyeltek meg a csillagászok. A tudósok elmondása szerint a geomágneses viharok 24-48 óráig tartanak, de valamelyik ennél sokkal hosszabb is lehet. A NASA megfigyelése szerint a napkitörést okozta három vihar 900 km/másodperc sebességgel rohan a föld felé, és ebből a harmadik a legerősebb.

A napkitörési jelenséget kedden éjjel észlelték, és ezektől a kitörésekből a Föld légkörébe jutó töltött részecskék miatt az északi fény is sokkal látványosabb lesz.

A kitörések miatt, geomágneses vihar Dél-Kínában gondot okozott a rádiókommunikációs rendszerben. A NASA jelentése szerint a következő napokban további zavarok várhatók az elektromos hálózatokban, a műholdaknál,GPS- alapú irányításos rendszereknél, és a mobil szolgálatnál is. Az egyre több napkitörés okozta gondok kivédése érdekében, olyan technikai rendszereket kell kifejleszteni, melyek ellenállnak a naptevékenységeknek.

A hosszan tartó napkitörési tevékenység túlterhelheti, és tönkre teheti az elektromos hálózatokat, és a teljes helyreállítás akár tíz évig is eltarthat. Amennyiben tiszta lesz az égbolt, akkor akár Magyarországról is látható lesz az égi jelenség.

Címkék: időjárás | napkitörés | űr

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>