2019. Március 26., Kedd

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Sugárfertőzött ételek ellenőrzése, és veszélye!

Sugárfertőzött ételek ellenőrzése, és veszélye!

SugárfertőzésRadioaktív xenon és egyéb hasadvány termékeket mutattak ki, a mérőállomások az Orosz Föderációkban, pontosabban Petropavlovsz-Kamcsatszkijban, és az USA nyugati partjain lévő városban, Sacramentonban. A sugárzások Kanadában, Sidneyben, és Vancouver városában is mérhetők voltak, de jóval alacsonyabbak, mint a megengedett határérték.

Az Egyesült Államok Nukleáris Felügyelő Bizottsága (NRC) most már a Fukusima Daiichi erőmű 80 kilométeres körzetéből javasolják a lakosság kitelepítését. A japán hatóságok eddig csak 20 kilométeres körzetben szólították fel az embereket arra, hogy hagyják el a területet. Azok, akik ezen kívül estek azoknak csak azt tanácsolták, hogy zárják be, és szigeteljék le az ajtókat és az ablakokat.

Az Amerikaiak (NRC) javaslata igen furcsa, mert eddig még a 20 kilométeres körzetben nem mértek olyan sugárértéket, mely indokolttá tenné a kitelepítést. (ez a 80 km, jóval nagyobb, mint annak idején a csernobilinál). Az elsődleges veszélyt elsősorban a radioaktív anyagok jelentik, melyek a megsérült erőműből kerül a levegőbe, radioaktív felhőt képezve. A szakemberek véleménye szerint, indokolt a fokozott óvatosság, mert az erőmű állapota napról napra változhat.

A radioaktív felhőben lévő anyagok lebomlásukkor, veszélyes gammasugárzást bocsájtanak ki, belélegezve, lenyelve, felszívódva veszélyt jelenthetnek. Abban valamennyi szakértő egyetért, hogy az Egyesült Államokban élőknek semmi okuk az aggodalomra, és a nyugati parton sem tartják indokoltnak a kálium-jodid tabletták szedését.  Magyarországon is rendszeresen figyelik a radioaktív sugárzás szintjét, de eddig még nem tapasztaltak növekedést.

A szennyezett ételek italok azok, melyek komoly problémát jelentenek, (gazdaságilag is) mivel az italokban, növényekben talált határértékek, meghaladják a jód-131 koncentrációját. Miután az élelmiszerben egyre több sugárzást mértek, ezek után a japán kormány intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a szennyezett termékek eljussanak a vásárlókhoz. Az Egyesült Államok és más országok pedig duplán ellenőrzik a Japánból származó árukat

Komolyan kell venni az élelmiszerek ellenőrzését, mert a csernobili katasztrófánál bebizonyosodott, hogy az élelmiszerekből származó radioaktív sugárzás valós veszélyt jelent. A 1986-os reaktorrobbanást követően a sok ezer pajzsmirigyrákos betegség, azért is következhetett be, mert az akkori szovjetvezetés nem tiltotta meg, hogy a térségben a gyerekek ne igyanak a radioaktív jóddal szennyezett vízből, és a tehéntejből. Ráadásul még pajzsmirigyvédő gyógyszert, kálium-jodidot sem kaptak.

Címkék: földrengés | Japán | katasztrófa | sugárfertőzés

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>