2019. Március 26., Kedd

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Veszélyes-e az egészségre az amalgámtömés?

Veszélyes-e az egészségre az amalgámtömés?

AmalgánA napokban felröppent a hír, hogy akinek amalgámtömése van, annak ajánlott kicserélni, mert a felszabaduló higany, káros és ártalmas lehet az egészségre. A fogszínű tömések ugyancsak veszélyesnek tartott biszfenol-A-tartalmáról, sokkal kevesebb tájékoztatás lát napvilágot.

Az amalgám tömőanyag nagyon tartós, bár esztétikailag nem a legjobb, de ha valakit ez nem zavar annak teljesen felesleges fehérre cseréltetni, mert az amalgámtöméssel nincs semmi baj.

A fogorvosok állásfoglalása az, hogy csak abban az esetben van szükség a tömés kicserélésére, amennyiben a páciens higanyallergiától szenved, ez azonban nagyon ritka. Amennyiben egy fogorvos azt sugallja a páciensnek, hogy az amalgámtömése káros lehet az egészségére, az nem becsületes. Dr. Bartha Károly egyetemi docens, a SOTE Fogászati Klinikájának intézetvezető-helyettese szerint az Ő „harmincéves pályafutása alatt, egy higanyallergiában szenvedő beteggel találkozott”. Amennyiben a páciens valóban allergiás az amalgámtömésre, melynek tünetei a nyálkahártyán úgynevezett lichenoid  típusú, fehérszínű elváltozás formájában mutatkozik meg, nos akkor mindenképen ki kell cserélni a tömést.

Az amalgámtömésnek a fele higany, mely folyamatosan oldódik ki a tömésből, és innen a gyomorba kerül ahonnan csak egy százaléka, szívódik fel. Azok, akik nem ismerik azt a fogalmat, hogy határérték, azok úgy gondolják, hogy az anyag veszélyes, és ezek után nincs miről beszélni. Az Egészségügyi Világszervezet, és az orvostudomány viszont felállított határértékeket, mely szerint az amalgámtömésekből kioldódó higanymennyiség nem éri el a felső határt. Dr. Bartha Károly elmondása szerint: Még akkor sem érné el, ha az összes fogunk amalgámmal lenne tömve".

Címkék: egészség | fogorvos

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>