2019. Március 20., Szerda

Útvonal: Szabadidő Technika / Tudomány Veszélyes, ha horkolás közben légzés kimaradás történik!

Veszélyes, ha horkolás közben légzés kimaradás történik!

HorkolásSokszor lehet hallani az ismerősöktől, hogy a párja, vagy valaki a családból nagyon horkol. A horkoló ember, álmában időnként nem vesz levegőt és nem is tud róla, pedig ez nem ártalmatlan jelenség. Az Amerikai Aponoe Szövetség közleményében megjelent egy tájékoztatás, mely figyelmeztet ennek a jelenségnek a veszélyére. Lawrence Epstein professzor elmondása alapján, ha valaki álmában egyenletesen hortyog, de időnként nagyobbat mint normális lenne, és közben szünetet tart, az komoly tünet amiről az illetőnek tudnia kell.

Amennyiben a kóros légzésszünet legalább tíz másodpercig tart, akkor súlyos következményei is lehetnek. Három légzésszünetet különböztetünk meg, van az objektív változat, amikor a légutak ideiglenesen, ténylegesen elzáródnak, ilyenkor a torokban lévő szövetek csúsznak hátra. A központi légzésszünet az, amikor a légutak átjárhatók, de az agyban lévő légzésszabályozó nem ad „utasítást” a légzést végző izmok felé. A harmadik pedig az előbb leírt kóros állapot kombinációja, de általában az esetek 90-ban az obstruktív változathoz tartozik. A kutatások és tapasztalatok azt támasztják alá, hogy azok az emberek, akik az alvási légzésszünetekkel küzdenek, azoknál sokkal nagyobb a stroke és a koszorú-érbetegségek lehetősége.

Ez másik tanulmány pedig azt mutatja, hogy a 40-70 év közötti férfiaknak 68 százalékkal nagyobb az esélye a koszorúér betegségre, mint azok, akik egyenletesen lélegeznek az éjszaka folyamán. A kutatások még arra is kitértek, hogy a férfiak 24 százalékánál fordul elő légzés kimaradás, míg a nőknél ez csak kilenc százalék. Ma már vannak olyan alváskutató centrumok, ahol ezt kivizsgálják, és megfelelő gyógyszerrel illetve készülékkel segítenek a baj megoldásánál.

Címkék: egészség | horkolás

Balaton Balatoni szállás Szépségverseny Miss euBalaton  2011 Balatoni programok Fesztivál Balaton Sound Balatoni képek Bulvár EFOTT Balatoni rendezvények Sport SZIN Balatoni hírek Hegyalja Balaton víz Hírek Szörf Vitorlázás VOLT Webkamera Menetrendek Balatonfüred Siófok Lelle Fonyód Tihany Verseny Badacsony Bor Túra Vonat Szabadidő Kerékpár

Share/Save/Bookmark ?>?>