Medencében ússza körbe a Balatont Kapás Boglárka

Medencében ússza körbe a Balatont Kapás Boglárka

 A kihívást azokért a gyermekekekért vállalja, akiknek nap mint nap megpróbáltatást jelent tiszta vízhez jutni. Jótékony céllal ússza körbe a Balatont Kapás Boglárka. Az olimpiai bronzérmes, világbajnok sportoló egy versenymedencében készül leúszni a 235 kilométeres távot, hogy ezzel 235 ezer forintot gyűjtsön.

A bevétel az UNICEF munkáját támogatja, a szervezet többek között azokat a gyerekeket és családjaikat segíti, akik tiszta víz nélkül kényszerülnek megbirkózni a járványveszéllyel és a mindennapokkal.

„Szerencsés vagyok, és azt mondhatom, hogy a második otthonom a víz, azonban a világon mintegy 2,1 milliárd embernek nincs hozzáférése tiszta vízforrásokhoz. Ezzel a kampánnyal azokra a gyerekekre szeretném felhívni a figyelmet, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük az ivóvíz hiányával. Számos afrikai országban a gyerekek akár napi 8 órát is azzal töltenek, hogy a maguk és családjuk számára ivóvizet szerezzenek. Ezáltal nem csak kimaradnak az iskolából, de sokszor veszélybe sodorják saját épségüket is.” – mondja Kapás Boglárka.

Boginak összesen 4700 alkalommal kell fordulnia az 50 méteres medencében, hogy teljesítse a 235 kilométert. „Hat-hét kilométer úszás egy edzés adagom, ami nagyjából 70 kilométert jelent hetente. A sok fordulóhoz természetesen jó monotóniatűrés kell. Amíg iskolába jártam, a víz alatt verseket magoltam, memorizáltam, zenét hallgattam, hogy könnyebben motiváljam magam, de az a leggyakoribb, hogy összpontosítok, maximálisan magamra és a vízre koncentrálok. Az UNICEFfel közös challange ideje alatt ezekkel a nehéz sorsú gyerekek történeteivel a szívemben fogok megküzdeni minden egyes kilométerért és a befolyt összegért” – mondta Kapás Bogi, aki úgy tervezi, hogy bő három hét alatt alatt „körbeússza a Balatont”.

Világszerte az ötévesnél fiatalabb gyermekek halálozásának egyik legfőbb oka a nem megfelelő minőségű víz, illetve a csatornázás hiánya miatt terjedő fertőzések. Közvetve és közvetlenül naponta mintegy 700 gyermek hal meg azért, mert nem jutnak ivóvízhez. Az UNICEF már több mint 2 milliárd ember számára biztosította a tiszta vízhez való stabil hozzáférést. A szervezet a partnereivel kutakat fúr, dolgozik a vízellátás és a higiénikus szennyvízelvezetés javításáért, mobil víztartályokkal, vízhordó eszközökkel látja el a közösségeket. Textilszűrőkkel, víztisztító-rendszerekkel és víztisztító-tablettákkal küzd azért, hogy a nélkülözők mielőbb biztonságos ivóvízhez juthassanak. Az ivóvíz biztosítása mellett az UNICEF a koronavírus idején gyógyszerekkel, élelmiszerrel, orvosi ellátással, oktatással szappannal segíti a legnehezebb helyzetben lévő gyerekeket.

Kapás Bogi az UNICEF Magyarország oldalán indította el a kezdeményezését, az akcióhoz bárki csatlakozhat támogatóként, vagy elindíthatja saját kihívását. A karantén challange lényege, hogy itt mindenki átlépheti a saját határait, belemerülhet egy régi/új hobbiba, új, magasabb célokat tűzhet ki magának, miközben a legnehezebb helyzetben lévő gyerekeknek is segít. Mászd meg a Mount Everestet a lépcsőházban, fusd le a maraton a futópadon és kérj cserébe adományokat a nehéz sorsú gyerekek támogatására. A #mindengyerekért oldalon mindenki talál magának megfelelő programot.